Investigațiile făcute la podul de la Brăila dezvăluie că lucrarea suferă de probleme semnificative, manifestându-se prin deteriorare și coroziune, conform informațiilor obținute de defapt.ro.

Un raport păstrat confidențial de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere indică faptul că blocurile de ancoraj ale podului de la Brăila prezintă fisuri și infiltrații semnificative, cu potențialul de a cauza probleme grave în ceea ce privește durabilitatea și stabilitatea structurală a construcției.

De la aclamații și laude la dezastru, distanța a fost redusă la doar un pas. Odată cu deschiderea podului traficului, au început să iasă la iveală numeroase nereguli. Inițial, suprafața de asfalt de pe pod a prezentat ondulații, asemenea valurilor Dunării.

În timp ce șoferii se plângeau de calitatea proastă a lucrărilor, directorul Cristian Pistol îi acuza pe aceștia că nu respectă restricțiile de tonaj. Într-un interval scurt de timp după problemele cu asfaltul, s-a constatat că nu mai puțin de 401 de șuruburi ale podului sunt slăbite.

Serie nefericită pentru constructorul WeBuild: problemele au persistat, iar asfaltul proaspăt turnat a suferit noi fisuri, determinând necesitatea unor lucrări suplimentare de reparații. Abia după ce a avut loc a doua intervenție pentru asfaltare, directorul Cristian Pistol a recunoscut că calitatea asfaltului este deficitară și că turnarea acestuia s-a realizat în mod incorect.

Un raport confidențial al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a emis un verdict categoric: dezastru. Defapt.ro a obținut acces la acest raport întocmit în perioada 3-6 noiembrie 2023 de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău, document transmis conducerii CNAIR.

Conform raportului, inspecția tehnică s-a concentrat exclusiv pe tronsonul de drum DN 2S, între Km 6 + 640 și Km 7 + 300, precum și pe tablierul podului. Concluziile inginerilor au evidențiat că „rigolele realizate pentru asigurarea scurgerii apelor în zona drumului nu sunt finalizate, prezentând discontinuități în turnare care au cauzat eroziuni ale taluzului”.

Mai mult, rigolele au fost afectate de „colmatări accentuate datorate eroziunilor locale ale taluzului, cu încercări locale de curățare, materialul aluvional fiind depozitat la marginea rigolei”.

Raportul indică și probleme semnificative la nivelul podului Brăila, unde structura de rezistență a fost afectată. Inspecția a dezvăluit discontinuități în betonarea șanțului de la bazinul de retenție, erodări evidente ale casiurilor de pe taluz și erodări sub rigola triunghiulară situată sub bermă. Aceste erodări au dus la dizlocări și prăbușiri în taluzul drumului, formând gropi cu o adâncime de trei metri.

Neregula cea mai gravă identificată de ingineri se referă la rețeaua pluvială principală, din țeavă corugată, care prezintă discontinuități în zona lirei orizontale din segmentul de tablier SJ14. Raportul menționează că această discontinuitate a dus la acumularea de apă în tablier, afectând segmentul SJ01 – malul Jijila și segmentul MB-21 – zona de turn Brăila.

Un inginer specialist din cadrul CNAIR, care a preferat să rămână anonim, a afirmat că din imaginile atașate la raport reiese că „în interiorul tablierului metalic, există și în prezent, conform estimărilor noastre bazate pe analiza fotografiilor, între 200 și 600 de metri cubi de apă, echivalentul a 200 – 600 de tone de încărcare provenită din apa de ploaie evacuată de partea carosabilă a podului direct în casetă”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *