Auckland este cel mai mare oraș din Noua Zeelandă, iar sub suprafața acestuia se întinde o rețea la fel de vastă de peșteri de lavă.
Singurul indiciu al prezenței lor este un capac de acces situat în mijlocul unui câmp cu iarbă din centrul Aucklandului, Noua Zeelandă.
Acesta reprezintă intrarea către una dintre sutele de peșteri de lavă formate probabil acum 70.000 de ani, care se află sub oraș.
Kate Lewis, expert în geomoștenire și caracteristici naturale la Consiliul Auckland, subliniază că statutul lui Auckland ca oraș construit pe un câmp vulcanic activ este „cu adevărat special și neobișnuit”. Acest lucru face atât mai importantă, cât și mai dificilă, alocarea și protejarea peșterilor care se formează în urma erupțiilor vulcanice.
Lewis explică că această activitate implică un grad de pericol, cerințe inginerești specifice și, de asemenea, o importanță deosebită pentru patrimoniu și moștenire culturală.
De-a lungul timpului, peșterile au avut diverse utilizări neobișnuite, cum ar fi folosirea lor ca tiparniță clandestină comunistă în 1940, menționată de trei școlari, apoi ca fermă de ciuperci în anii 1960 și, mai recent, una dintre ele a fost inclusă într-un anunț pentru vânzarea unei case, fiind transformată în pivniță pentru vinuri
Prin crearea primei baze de date a peșterilor de lavă din Auckland, speră că acest lucru va oferi orașului – și poate și altora – oportunitatea de a se pregăti mai bine împotriva pericolelor viitoare.
„Studiind curgerile de lavă din trecut – roca solidificată care a fost parte din istoria eruptivă a unui vulcan – putem învăța mai multe despre modul în care fluxurile de lavă călătoresc”, explică Ingold, un student la master la Universitatea din Auckland care lucrează la proiectul de cartografiere.
În timp ce peșterile precum cele din centrul Auckland sunt sigilate, dar accesibile pentru intrare, în cazul peșterilor de lavă, cum ar fi cele din Hawaii, „care sunt potențial deschise în mai multe locuri, lava – dacă curge printr-un tub vechi – poate reactiva și curge din nou în aval”. După inundațiile severe din Auckland de anul trecut, geologii sunt conștienți că apa poate traversa cu ușurință peșterile, crescând probabilitatea ca lava topită să poată fi din nou activată.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews