PLEASE CREDIT: Deadline Press & Picture Agency NB: pics By Michael MacLeod THE boffin behind Dolly the Sheep said he was “delighted and excited” after getting a knighthood from the Queen. Professor Ian Wilmut is now a Sir for his work creating the worl

Ian Wilmut, un cercetător britanic de renume, cunoscut pentru realizarea primei clone din istorie, oaia Dolly, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani, potrivit unui anunț făcut luni de instituția academică la care a lucrat anterior. Acestă veste a fost adusă la cunoștința publicului prin intermediul Agenției France-Presse.

Ian Wilmut a condus echipa de la Institutul Roslin, din cadrul Universităţii din Edinburgh, Scoţia, care a clonat-o pe Dolly în 1996. Un progres care ”a transformat gândirea ştiinţifică la acea vreme”, a declarat Peter Mathieson, un oficial al universităţii, într-un comunicat care îi aduce un omagiu lui Ian Wilmut.

Wilmut suferea de boala Parkinson sprijinind din 2018 cercetările în legătură cu această boală neurodegenerativă.

Metoda de clonare folosită cu Dolly a fost replicată în 2005 cu câini clonaţi în Coreea, apoi în 2018 de oamenii de ştiinţă chinezi cu maimuţe.

Oaia a fost numită „Dolly” după celebrul cântăreț de muzică country Dolly Parton. Ea s-a născut la Roslin Institute din Edinburgh, Scoția, în data de 5 iulie 1996. Clonarea acesteia a stârnit un interes imens în domeniul științific și a generat dezbateri intense despre etica clonării și posibilele aplicații în biomedicină și agricultură.

Dolly a trăit până în februarie 2003, când a fost eutanasiată din cauza unei afecțiuni pulmonare. Moartea ei a stârnit și mai multe dezbateri cu privire la impactul clonării asupra sănătății animalelor. Cu toate acestea, moștenirea ei rămâne în domeniul științific ca un punct de referință important în dezvoltarea tehnologiei de clonare și în înțelegerea proceselor de dezvoltare celulară.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *