Prevenirea și combaterea violenței rutiere devine mai accesibilă și eficientă pentru cetățeni printr-un nou serviciu lansat de Ministerul Afacerilor Interne (M.A.I.). Participanții la trafic pot semnala comportamentele agresive ale șoferilor direct prin intermediul aplicației M.A.I., disponibilă la adresa hub.mai.gov.ro, în secțiunea ESAR (Sesizări Abateri Rutiere). Acest serviciu reprezintă un pas important în reducerea riscurilor din trafic și creșterea siguranței rutiere, răspunzând unei necesități stringente de protecție și intervenție rapidă.

Noua secțiune din cadrul aplicației oferă posibilitatea de a transmite rapid și ușor informații despre comportamentele agresive observate în trafic. Utilizatorii aplicației vor completa o sesizare detaliată, care trebuie să includă datele de identificare ale persoanei care face raportarea (nume, prenume, cod numeric personal sau cod de identificare), datele de contact (număr de telefon și adresă), o declarație pe propria răspundere privind veridicitatea sesizării, precum și înregistrări audio-video sau video ale incidentului, însoțite de detalii despre locul și momentul producerii acestuia.

Ce comportamente pot fi sesizate?

Sunt considerate comportamente agresive, și prin urmare pot fi raportate, următoarele manevre efectuate pe drumurile publice:

  • Schimbarea succesivă a benzilor de circulație pentru depășirea unui șir de vehicule în același sens;
  • Întoarcerea vehiculului folosind frâna de ajutor;
  • Pornirea vehiculului prin patinarea excesivă a roților motoare;
  • Conducerea la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, fie în față, spate, sau lateral, precum și reducerea bruscă a vitezei fără motiv întemeiat, într-o manieră menită să intimideze;
  • Utilizarea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga conducătorul vehiculului din față să elibereze banda de circulație;
  • Conducerea mopedului sau motocicletei pe o singură roată;
  • Mersul cu spatele cu intenția de a intimida participanții la trafic din spatele vehiculului;
  • Realizarea intenționată a unui derapaj controlat pentru întoarcerea sau rotirea vehiculului;
  • Accelerarea repetată a motorului în mod intenționat, deranjând persoanele aflate în apropiere.

Sancțiuni pentru comportament agresiv

Faptele de comportament agresiv în trafic sunt sancționate prin articolul 100, alineatul 3, litera i din O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Sancțiunile prevăzute includ 4-5 puncte de amendă, echivalente cu o sumă între 660 și 825 de lei, precum și reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Un pas major pentru siguranța rutieră

Acest nou serviciu M.A.I. facilitează raportarea incidentelor, contribuind la monitorizarea și sancționarea celor care încalcă regulile de circulație și pun în pericol siguranța participanților la trafic. Acțiunea vizează descurajarea comportamentelor agresive prin sancționarea celor care adoptă astfel de atitudini, creând un mediu rutier mai sigur pentru toți cetățenii.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews