Sursă foto: MedicHub

Ministerul Educației a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost pus în dezbatere publică. Potrivit acestui proiect, se propune alocarea unei sume totale de 9.933 mii de lei pentru 97 de școli care se confruntă cu situația de a avea grupuri sanitare în curte, dar fără acces la apă curentă și canalizare. De asemenea, este prevăzută alocarea a 4.673 mii de lei pentru 62 de școli care nu au finalizat construirea toaletelor.

Aceste sume urmează să fie transferate către bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale, cu intermediul inspectoratelor școlare județene, conform planului propus în proiectul menționat.

Este important de menționat că din cele 180 de școli înregistrate în evidențele din luna septembrie a anului trecut, care aveau toalete în curte, niciuna nu a fost modernizată până în prezent, cu doar două săptămâni înainte de începerea noului an școlar. Partidul Național Liberal (PNL) a comunicat pe 23 august 2023 cifre similare cu cele prezentate anterior de fostul ministru Cîmpeanu în septembrie 2022. Premierul actual, Ciolacu, susținea atunci că toaletele situate în spatele curții trebuie să fie eliminate din peisajul școlilor într-o „Românie educată”.

Proiectul de Hotărâre de Guvern propune alocarea de fonduri pentru anul 2023, având ca obiectiv finanțarea unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat.

Se aprobă repartizarea sumei de 4.673 mii lei din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educaţiei pe anul 2023 pentru continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unitățile de învățământ preuniversitar de stat care au fost finanțate, în anul 2022, conform Hotărârii Guvernului nr. 633/2022 și Hotărârii Guvernului nr. 1424/2022, și ale căror lucrări nu au fost realizate sau finalizate la 31.12.2022, potrivit Anexei nr. 1.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *