Anunțul este făcut de experții de la Constanța ce au testat apa mării în aceste zile. Aceștia vor continua totuși să ia probe zilnice din mare timp de două săptămâni deoarece nu exclud ca poluarea produsă după distrugerea barajului de pe Nipru să traverseze Marea Neagră.
Temerile românilor au pornit de la anunțul făcut de Organizația Mondială a Sănătății unde specialiștii atenționau că există risc de holeră după distrugerea barajului Nova Kahovka de pe râul Nipru.
„Din fericire, coasta românească este sub protecția Dunării și a conjucturii dinamicii biologice din jur. Orice imagine din satelit privim vom observa că masele de apă cu încărcare sedimentară ale Dunării sunt vizibile până la 100 de kilometri în larg. Asta înseamnă că efectul lor inerțial ar împinge inclusiv masa de apă care ar veni de pe Nipru.” – Răzvan Popescu, biolog marin.
„Chiar dacă e o apă contaminată și înghiți, nu înseamnă că faci boala. Poți să te infectezi. În cantitate mică, acea bacterie nu face rău. Cele mai multe situații vor însemna forme asimptomatice foarte ușoare. Cei 10% care ajung la complicații sunt persoane în vârstă ori copii mici, care se pot deshidrata ușor, dacă nu se intervine la timp. Riscul de avea holeră în România este foarte mic. Și biologii români vin cu asigurări că holera nu se transmite prin apă, datorită salinității din Marea Neagră.” adaugă Adrian Marinescu, medic infecționist la Matei Balș.
Holera se răspândește cu adevărat doar atunci când infrastructura de apă și canalizare nu funcționează, iar acest risc este foarte marginal în țările cu venituri ridicate, conform Libertatea.
Cum vă puteți proteja
- Beți și folosiți apă din surse sigure;
- Spălați-vă mâinile des cu apă și săpun;
- Gătiți bine mâncarea, păstrați-o acoperită, și decojiți fructele/legumele;
- Faceți curățenie în siguranță;
- După ce ați terminat de curățat, aruncați apa cu săpun și cârpele murdare;
- Spălați-vă din nou pe mâini cu săpun și apă sigură după ce ați curățat și dezinfectat suprafețele;
- Dacă credeți că apa dumneavoastră nu este sigură, tratați-o cu un produs pe bază de clor sau fierbeți-o;
De asemenea, infecțiile de holeră sunt cauzate de consumul de mâncare sau apă contaminate ceea ce face ca transmiterea directă de la o persoană la alta să fie rară.
Surse: digi24.ro, libertatea.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.