Hidrocentrala de la Răstolița, primul proiect hidroenergetic de mare capacitate construit în România după 1990, a primit, luni, acordul de mediu pentru finalizare. Amplasată pe teritoriul comunelor Răstolița, Lunca Bradului, Deda și Vătava din județul Mureș, această investiție strategică are o putere instalată de 35,2 MW și o capacitate anuală de producție de 58,14 GWh, fiind proiectată pentru a contribui semnificativ la securitatea energetică a României.

Acordul de mediu emis de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Mureș permite scoaterea definitivă a terenului din fondul forestier și defrișarea unei suprafețe necesare pentru finalizarea lucrărilor de construcție la lacul de acumulare Răstolița și la drumurile tehnologice de acces. Suprafața vizată pentru defrișare este de 39,38 hectare, parte din fondul forestier de stat administrat de Romsilva, conform H.G. nr. 900/2017.

„Este un moment istoric pentru un proiect de interes public național, necesar pentru viitorul energetic sustenabil al României”, a declarat directorul executiv al APM Mureș, Cristina Pui. Conform Ministerului Mediului, proiectul respectă toate cerințele legale de mediu, inclusiv obligația de a organiza consultări publice și dezbateri pentru transparență.

Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, a subliniat că hidroenergia, deși esențială pentru securitatea energetică, trebuie să fie implementată cu atenție față de biodiversitate și conservarea mediului. „Hidroelectrica s-a angajat să minimizeze impactul asupra mediului și va monitoriza atent factorii de mediu în următorii cinci ani după punerea în funcțiune a hidrocentralei”, a adăugat acesta.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews