Sursa: nasa.gov

O stea pe moarte face haos cosmic în imaginile surprinse de la telescopul spațial Spitzer de la NASA și Galaxy Evolution Explorer (GALEX). În moarte, straturile exterioare prăfuite ale stelei se desprind în spațiu, strălucind din radiația ultravioletă intensă pompată de miezul stelar fierbinte.

Acest obiect, numit nebuloasa Helix, se află la 650 de ani lumină distanță, în constelația Vărsător. Cunoscut și sub numărul de catalog NGC 7293, este un exemplu tipic al unei clase de obiecte numite nebuloase planetare.

Descoperite în secolul al XVIII-lea, aceste opere de artă cosmice au fost denumite în mod eronat pentru asemănarea lor cu planetele gigantice gazoase. Nebuloasele planetare sunt de fapt rămășițele stelelor care odată semănau mult cu soarele nostru.

Aceste stele își petrec cea mai mare parte a vieții transformând hidrogenul în heliu în reacții masive de fuziune nucleară în nucleele lor. De fapt, acest proces de fuziune oferă toată lumina și căldura pe care le obținem de la soarele nostru. Soarele nostru va înflori într-o nebuloasă planetară când va muri în aproximativ cinci miliarde de ani.

Când combustibilul cu hidrogen pentru reacția de fuziune se epuizează, steaua se transformă în heliu pentru o sursă de combustibil, arzându-l într-un amestec și mai greu de carbon, azot și oxigen. În cele din urmă, heliul va fi și el epuizat, iar steaua moare, umflându-și straturile gazoase exterioare și lăsând în urmă miezul minuscul, fierbinte și dens, numit pitică albă.

  • Pitica albă are aproximativ dimensiunea Pământului, dar are o masă foarte apropiată de cea a stelei originale; de fapt, o linguriță de pitică albă ar cântări cât câțiva elefanți!

GALEX a depistat lumina ultravioletă care se revarsă din acest sistem, afișată în toată nebuloasa cu albastru, în timp ce Spitzer a prins semnătura detaliată în infraroșu a prafului și gazului în galben.

O porțiune a câmpului extins dincolo de nebuloasă, care nu a fost observată de către Spitzer, este de la NASA pe tot cerul Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE).

Sursa: nasa.gov

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *