Şapte palestinieni din Fâşia Gaza au primit condamnarea cu moartea prin spânzurare, iar alţi şapte au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă cu „muncă silnică” pentru presupusa „colaborare” cu Israelul, potrivit unei declaraţii emise de Ministerul de Interne al teritoriului, controlat de mişcarea islamistă Hamas.

Conform comunicatului ministerului, Tribunalul militar din Fâşia Gaza a pronunţat sentinţele, iar legislaţia palestiniană prevede că orice condamnare la moarte trebuie să fie aprobată de preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas. Totuşi, Hamas, care a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza în 2007 în urma unui cvasi-război civil, guvernează în mod independent şi nu se coordonează cu ANP, ai cărei sedii sunt în Cisiordania.

În ultima vreme, cazurile de condamnări la moarte pentru presupusa „colaborare” cu Israelul au devenit din ce în ce mai frecvente. În aprilie, două persoane au fost condamnate la moarte, iar alte patru la închisoare pe viaţă pentru acuzaţii similare.

În 2022, cel puţin 17 condamnări la moarte au fost pronunţate în Fâşia Gaza. Aceste acţiuni au atras condamnarea Naţiunilor Unite în septembrie 2022, când cinci palestinieni au fost executaţi de către Hamas, iar organizaţia internaţională a catalogat această practică drept o „încălcare flagrantă” a legilor palestiniene.

Teritoriul palestinian al Fâşiei Gaza găzduieşte aproximativ 2,3 milioane de persoane şi se află sub blocadă israeliană din 2007.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *