Hachiko, cel mai loial câine din lume împlinește 100 de ani de când a murit și i-a fost ridicată statuie ca simbol japonez.
POVESTEA LUI HACHIKO
Hachiko s-a născut în noiembrie 1923 în orașul Odate din prefectura Akita, casa originală a lui Akitas. Un câine japonez de talie mare, Akita este una dintre cele mai vechi și mai populare rase din țară. Desemnați de guvernul japonez drept icoană națională în 1931, ei au fost odată antrenați să vâneze animale precum mistreți și elani.
După o călătorie obositoare cu trenul, cățelul a ajuns la reședința Ueno din districtul Shibuya pe 15 ianuarie 1924, unde inițial a fost considerat mort. Potrivit biografului lui Hachiko, profesorul Mayumi Itoh, Ueno și soția sa Yae l-au alăptat să se însănătoșească în următoarele șase luni. Ueno l-a numit Hachi, sau opt în japoneză. Ko este un titlu onorific acordat de studenții lui Ueno.
Lunga asteptare
Ueno a luat un tren pentru a lucra de mai multe ori pe săptămână. El a fost însoțit la gara Shibuya de cei trei câini ai săi, inclusiv Hachiko. Trio-ul avea să aștepte acolo întoarcerea lui seara.
- La 21 mai 1925, Ueno, pe atunci în vârstă de 53 de ani, a murit din cauza unei hemoragii cerebrale. Hachiko a fost cu el de doar 16 luni.
„În timp ce oamenii participau la veghe, Hachi a mirosit pe Dr. Ueno din casă și a intrat în sufragerie. S-a târât sub sicriu și a refuzat să se miște”, scrie prof Itoh.
Hachiko a petrecut următoarele câteva luni cu diferite familii în afara Shibuya, dar în cele din urmă, în vara lui 1925, a ajuns cu grădinarul lui Ueno, Kikusaburo Kobayashi. După ce s-a întors în zona în care locuia răposatul său stăpân, Hachiko și-a reluat curând naveta zilnică la gară, ploua sau soare.
„Seara, Hachi stătea pe patru picioare la poarta biletelor și se uita la fiecare pasager de parcă ar căuta pe cineva”, scrie prof Itoh. Angajații stației l-au văzut inițial ca pe o pacoste. Vânzătorii de Yakitori turnau apă peste el, iar băieții îl hărțuiau și îl loveau.
Acesta a câștigat faima la nivel național după ce cotidianul japonez Tokyo Asahi Shimbun a scris despre el în octombrie 1932.
Stația a primit donații de mâncare pentru Hachiko în fiecare zi, în timp ce vizitatorii veneau de departe să-l vadă. Despre el s-au scris poezii și haiku-uri. Un eveniment de strângere de fonduri din 1934 pentru a-i face o statuie a atras o mulțime de 3.000 de oameni.
Sloganul chinezesc de pe afișul filmului spune pe scurt cat de profunda este aceasta legătura dintre câine și om: „Te voi aștepta, indiferent de cât timp va dura”.
Sursa foto: pinterest.com
Sursa: bbc.com
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.