Guvernul României a aprobat miercuri un memorandum ce va permite inițierea negocierilor pentru viitoarele programe de asistență nerambursabilă în cadrul mecanismelor financiare SEE și norvegian, conform unui comunicat emis de Executiv.

Această decizie deschide calea negocierilor pentru încheierea memorandumurilor de înțelegere între România și statele donatoare din Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS), facilitând accesarea fondurilor nerambursabile în perioada 2021-2028. România va beneficia de o alocare brută de 596,25 milioane euro, dintre care 291,61 milioane euro prin Mecanismul financiar norvegian și 304,64 milioane euro prin Mecanismul financiar SEE. Aceasta reprezintă a doua cea mai mare alocare, după cea a Poloniei.

Asistența nerambursabilă va avea scopul de a reduce disparitățile economice și sociale în Spațiul Economic European și de a întări relațiile bilaterale între statele donatoare (Norvegia, Islanda și Liechtenstein) și statele beneficiare. Prioritățile de finanțare includ tranziția verde, democrația, statul de drept, drepturile omului, inclusiunea socială și reziliența.

Până în prezent, România a beneficiat de fonduri nerambursabile în cadrul acestor mecanisme în trei perioade de programare anterioare, primind: 98,5 milioane euro pentru perioada 2004-2009, 305,95 milioane euro pentru perioada 2009-2014 și 502 milioane euro pentru perioada 2014-2021.

Programele aferente ultimei perioade de programare sunt în prezent în faza de închidere, cu data limită de implementare a proiectelor stabilită pentru 30 aprilie 2024, iar pentru Fondul pentru Relații Bilaterale, termenul este 30 aprilie 2025. Fondurile alocate României au vizat sectoare diverse, inclusiv dezvoltarea locală, protecția mediului, sănătatea publică, cultura și justiția.

Mecanismele financiare SEE și norvegian sunt gestionate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Direcția Mecanisme Financiare Europene Nerambursabile.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews