Guvernul condus de Marcel Ciolacu a anunțat că România va organiza, la București, în perioada 5-7 mai 2025, cea de-a 32-a ediție a Conferinței UNESCO dedicată Zilei Internaționale a Libertății Presei. Ceremonia va include și decernarea premiului Guillermo Cano, în amintirea jurnalistului columbian Guillermo Cano Isaza, asasinat în fața redacției ziarului său, El Espectador, de traficanți de droguri.

Premiul Guillermo Cano, instituit de UNESCO, onorează devotamentul ziariștilor care luptă împotriva amenințărilor mortale, regimurilor opresive și extremismului.

Cu toate acestea, România a fost criticată pentru practicile sale în domeniul mass-media. Autoritățile permit partidelor politice să utilizeze fonduri publice pentru a achiziționa bunăvoința presei, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la transparența și integritatea informației. Contractele între partide și mass-media sunt adesea netransparente, lăsând publicul în necunoștință de cauză cu privire la conținutul editorial plătit.

G4Media, o platformă de știri, a declarat că nu a solicitat și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale, nici în cadrul campaniilor de informare, și că nu acceptă bani de la partide în afara campaniilor electorale. Aceste practici au fost criticate de Comisia Europeană și de organizații din societatea civilă, inclusiv de think-tank-ul german Liberties, care a denunțat în raportul său din 2023 corupția din sistemul de finanțare al presei românești.

În iulie 2022, co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au denunțat practicile de mituire a presei cu fonduri publice, iar Comisia Europeană a avertizat că presa din România se află într-o situație de risc ridicat privind libertatea de exprimare. Recent, Departamentul de Stat al SUA a subliniat, în raportul său anual, problema finanțării netransparente a presei de către partidele PSD și PNL, subliniind, de asemenea, cazurile de hărțuire și amenințare a ziariștilor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews