În cadrul ședinței de joi, Executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului semnat între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii. Acesta reprezintă primul acord de recunoaștere a studiilor între cele două țări și vine la 24 de ani de la semnarea precedentului document-cadru în 1999, conform anunțului Ministerului Educației.

Potrivit comunicatului de presă al Ministerului Educației Naționale, principalele puncte ale acordului includ:

  • Recunoașterea reciprocă a perioadelor de studii din învățământul preuniversitar.
  • Recunoașterea diplomelor de licență, diplomelor de licență și master și a altor diplome de studii universitare cu o durată de 5-6 ani (minim 300 de credite ECTS) eliberate în România cu diplomele de studii universitare de Specialist și Magister eliberate în Ucraina.
  • Recunoașterea atestatului cu o durată de 10 ani eliberat de instituțiile de învățământ secundar din Ucraina cu diploma de bacalaureat din România, doar dacă acest atestat este însoțit de o diplomă de studii universitare recunoscută în România.
  • Recunoașterea în România a diplomelor de studii superioare (licență, master, doctorat) în Teologie eliberate de instituțiile de învățământ superior religios din Ucraina, care nu sunt parte a sistemului formal de învățământ, cu condiția să fie însoțite de certificatul de recunoaștere de stat prevăzut de legislația Ucrainei.

Ministerul Educației a reușit să negocieze acest acord de recunoaștere într-un moment dificil, motivat și de necesitatea conformării la standardele europene (implementate în legislația națională) privind recunoașterea calificărilor profesionale, potrivit sursei menționate.

Modificările legislative efectuate la nivelul sistemelor de învățământ naționale din cele două țări au contribuit, de asemenea, la această reușită, inclusiv stabilirea Cadrului Național al Calificărilor.

Prin intermediul acestui nou acord, cele două ministere au consolidat relațiile bilaterale în domeniul educației, ceea ce va facilita accesul la studii și la piața forței de muncă pentru cetățenii celor două țări, în conformitate cu politicile europene în domeniul educației.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *