Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a anunţat joi că Guvernul a aprobat organizarea concursurilor pentru aproximativ 2.700 de posturi vacante sau temporar vacante din unităţile subordonate Ministerului Sănătăţii. El a subliniat că ocuparea acestor posturi nu va avea un impact bugetar suplimentar, deoarece acestea sunt deja finanţate.

”Printr-un memorandum, Executivul a aprobat organizarea concursurilor pentru circa 2.700 de posturi vacante sau temporar vacante din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre unităţi sanitare din întreaga ţară, spitale, unităţi sanitare fără paturi, servicii de ambulanţă, inclusiv Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, şi direcţii de sănătate publică”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Mihai Constantin a arătat că ”măsura este necesară în vederea desfăşurării activităţii curente, a asigurării urgenţelor medicale, precum şi a celorlalte servicii medicale. ”

Cele mai multe posturi se deblochează la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, iar alte spitale care vor beneficia de deblocarea posturilor sunt: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca – aproximativ 140 de posturi, Institutul Oncologic Bucureşti – aproximativ 120 de posturi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – 88 de posturi, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti – circa 80 de posturi, precum şi alte unităţi sanitare din întreaga ţară”, a subliniat el.

Potrivit reprezentantului Guvernului, la Spitalul Universitar de Urgenţă este vorba de un număr de 861 de posturi, ca urmare a faptului că, anul trecut, în cadrul instituţiei au fost înfiinţate noi structuri medicale, iar altele au fost reorganizate, iar aceste structuri beneficiază de infrastructură şi de dotări cu aparatură medicală şi pot deveni funcţionale şi operaţionale doar în momentul încadrării personalului de specialitate medico-sanitar, în numărul menţionat mai devreme.

”Din totalul de 2.702 posturi, 310 posturi sunt pentru medici, 1.221 posturi pentru asistenţi medicali, 629 de posturi pentru personal auxiliar sanitar, brancardieri, infirmiere, iar restul reprezintă personal de specialitate medico-sanitar, adică farmacişti, biologi, biochimişti, fizicieni, personal TESA, registratori medicali, statisticieni, personal de cercetare, personal de deservire şi muncitori”, a precizat el.

Mihai Constantin a mai spus că ocuparea acestor posturi nu generează un impact bugetar suplimentar, întrucât aceste posturi sunt deja finanţate

El a reamintit că este a treia hotărâre a guvernului privind deblocarea angajărilor în sistemul medical, luată de la începutul acestui an. În primele două luni, în ianuarie şi februarie 2024, au fost deblocate angajările pentru alte aproape 10.000 de posturi în domeniul sănătăţii, atât în unităţile medicale din subordinea ministerului, cât şi în cele aflate în subordinea autorităţilor locale.

Mihai Constantin a mai spus că, pe lângă asigurarea personalului de specialitate, o altă decizie luată de Guvern în şedinţa de astăzi vizează crearea unui echilibru care să permită accesul pacienţilor la medicamente esenţiale la preţuri rezonabile şi să asigure competitivitatea industriei farmaceutice.

”În scopul formulării de o manieră coordonată a priorităţilor în raport cu acest domeniu şi a poziţionărilor României în negocierile şi demersurile relevante pe acest subiect de la nivelul Uniunii Europene, un alt memorandum aprobat prevede instituirea unui grup de lucru interinstituţional dedicat industriei farmaceutice. Acesta va funcţiona prin colaborarea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, de asemenea şi a Ministerului Fondurilor Europene”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *