Featured Video Play Icon

Apel disperat al apicultorilor din Romania. Acestia cer autoritatilor sa le acorde un sprijin financiar de cel putin 10 euro pe familia de albine. Totul din cauza  problemelor majore care au aparut odata cu schimbarile climatice drastice. Asa se face ca albinele fac fata cu greu tratamentelor cauzate de factorii externi, care se traduce prin pierderea lor ca numar, de la o zi la alta. In plus, un alt factor negativ este dat de impactiv importurilor de miere extracomunitară asupra pietei interne.

Aceste imagini, cu o familie tanara de albine, ar putea deveni doar o amintire. Asta pentru ca anul 2024 a inregistrat o serie de evenimente meteorologice extreme. Astfel, vitregia vremii a lasat un gust amar apicultorilor, care ar trebui sa se bucure de mult… dulce.

Cum nu pot scapa nici de statisticile ingrijoratoare, inregistrate in tara noastra. Apicultorii au pierdut in acest an aproximativ 40-45% din producţia de miere la nivel naţional. Inestitia este majora, iar profitul inexistent.

Situatia s-a inrautatit de la primul cules de rapiţă, iar mai apoi cel de salcâm. In acest caz producţia a fost calamitată până la 70% în unele zone. Arsita a parjolit totul si odata cu ea au pierit si milioane de familii de albine.

România are în prezent 2,3 milioane de familii de albine, insa reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania spun ca este destul de greu de ţinut o evidenţa in lipsa unui inventor. Asta pentru ca sunt încă apicultori, între 5 şi 10%, care nu sunt înregistraţi.

Consumul mediu de miere în România se incadreaza între 600-750 de grame pe om anual, potrivit Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania. Datele Institutului Naţional de Statistică, insa, arata indică un consum de aproape un kilogram pe locuitor anual. La nivel naţional sunt înregistraţi peste 35.000 – 37.000 de apicultori.

By Costin