logo
RNTV Live

Grup infracțional destructurat: Site-uri false ale unor bănci utilizate pentru furt de credențiale și bani

diicot
Dumitrache Catalina

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au făcut cunoscut sâmbătă că au anihilat un grup infracțional specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice, care a creat site-uri web false cu aspect asemănător celor autentice ale unor instituții bancare. Aceste site-uri falsificate au fost utilizate pentru a sustrage sume de bani de la peste 40 de persoane care au furnizat credențialele conturilor lor.

Grupul a operat în perioada octombrie 2022 – iunie 2023, în diverse zone, inclusiv în municipiul București și localitățile adiacente din județele Ilfov, Giurgiu și Dâmbovița. Acesta s-a specializat în inducerea în eroare a victimelor prin intermediul site-urilor false, similare celor ale băncilor autentice, cu scopul de a colecta informațiile de autentificare.

DIICOT a precizat că grupul opera în trei etape distincte: primul palier, format din persoane cu abilități tehnice și cunoștințe solide în domeniul IT, crea site-urile web false. Acest palier se asigura că site-urile falsificate apăreau în primele rezultate ale motoarelor de căutare. Al doilea palier se ocupa de identificarea, recrutarea și coordonarea persoanelor responsabile de deschiderea de conturi bancare în care să fie transferate sumele sustrase.

Ultimul palier implica persoane cu condiție materială modestă sau care căutau câștiguri ușoare, iar rolul lor era să deschidă conturile în care urmau să fie virate sumele de bani rezultate din infracțiuni.

Pe lângă transferul fraudulos al sumelor de bani, grupul a fost implicat și în traficul de droguri, fiind descoperite cantități semnificative de cocaină, M.D.M.A., ecstasy, LSD și cannabis în timpul perchezițiilor domiciliare.

Procurorii au emis mandate de reținere pentru șapte persoane și au impus măsura controlului judiciar pentru alte 15. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Galați a dispus arestarea preventivă a celor șapte persoane pentru o perioadă de 30 de zile.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

George IonescuCOREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor