Greva din învățământ a fost suspendată. Aceasta va fi reluată dacă promisiunile pe care le-au primit sindicaliștii din educație nu vor fi puse în practică. Premierul României, Nicolae Ciucă, susține însă că Guvernul își va respecta angajamentul luat.

În urma consultării liderilor de sindicat din teritoriu, cele două mari federații din învățământ, FSLI și Spiru Haret, au luat decizia suspendării grevei generale, după trei săptămâni. Au cerut în schimb  aprobarea, prin ordonanță de urgență, a următoarelor condiții:

”- salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

–   acordării primei tranșe de majorare salarială (adică 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024” (Sursa: COMUNICAT DE PRESĂ F.S.L.I și Federația SPIRU HARET)

Imediat după anunțul sindicatelor din învățământ, premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că încheirea acestui conflict de muncă era necesar mai ales pentru asigurarea tututor soluțiilor prin care se va putea încheia anul școlar.

 Sindicaliștii au anunțat că, în situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *