sursă foto Halmasan

ATENȚIE: Se realizează GRATUIT o analiză medicală care detectează cancerul înainte de apariția simptomelor!

ANALIZE GRATUITE: Testul Babes-Papanicolau (PAP) ar putes identifica cancerul înainte de apariția simptomelor! Analiza identifică din timp schimbări precum celule cervicale anormale sau atipice asociate cu cancerul de col uterin.

Conform medicilor, prima testare este bine să se facă la cel mult 3 ani de la debutul vieții intime. Apoi, testarea se recomanda a fi anuală.

După 3 rezultate normale, testul se poate face o dată la 2 ani. Această analiză presupune recoltarea de celule de la suprafața colului cu ajutorul unei periuțe de plastic sau a unui tampon de bumbac.

ATENȚIE: Cu 2 zile înainte de efectuarea testului Babeș-Papanicolau, trebuie evitate contactele sexuale, spălăturile vaginale și aplicarea de ovule. Este de preferat ca testul să se facă între ziua a 10-a și a 20-a după prima zi a ultimului ciclu. Evită folosirea tampoanelor intravaginale.

DESPRE REZULTAT: Rezultatele testului Babes-Papanicolau (PAP) sunt interpretate în funcție de clasificarea sistemului Bethesda, care este utilizată pentru a evalua modificările celulare observate în sonda de frotiu cervical.

1. Negativ pentru leziuni intraepiteliale sau malignitate: Acest rezultat indică absența modificărilor și celulare anormale este considerat normal.

2. Modificări celulare de natură nespecifică: Aceasta poate include inflamație, infecții sau alte modificări celulare non-neoplazice. Este posibil să fie necesare investigații suplimentare pentru a determina cauza exactă.

3. Leziuni intraepiteliale scuamoase de grad scăzut (LSIL): Aceasta indică prezența unor modificări celulare ușoare, care pot fi asociate cu infecții cu HPV sau alte leziuni precanceroase. Este posibil să fie necesare investigații suplimentare sau monitorizare atentă.

4. Leziuni intraepiteliale scuamoase de grad înalt (HSIL): Aceasta indică prezența unor modificări celulare mai severe, care pot fi asociate cu leziuni precanceroase sau canceroase. Este posibil să fie necesar o biopsie sau alte proceduri pentru a confirma diagnosticul și a determina tratamentul adecvat.

5. Carcinom invaziv: Acest rezultat indică prezența celulelor canceroase în probele de froțiu cervical. Este necesar o evaluare și tratament imediat.

Menționăm faptul că este important să discutați testele PAP cu medicul dumneavoastră, care vă oferă o interpretare specifică poate în funcție de situația dumneavoastră individuală!

Testul Babeș-Papanicolau este inclus pe lista analizelor anuale gratuite, pentru persoanele care au asigurare de sănătate. Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 şi 64 de ani, printr-o scrisoare de trimitere oferită de medicul de familie. 

De regulă, cancerul de col uterin se dezvoltă în mai mulţi ani. Înainte de dezvoltarea cancerului, celulele colului uterin arată deseori schimbări, cunoscute ca neoplazia cervicală intraepitelială (CIN). CIN este o afecţiune pre-canceroasă. Afecţiunile pre-canceroase nu implică un risc imediat pentru sănătate, însă în viitor acestea se pot dezvolta în cancer complet avansat. Cu toate acestea, majoritatea femeilor care au CIN nu dezvoltă cancer de col uterin.

Există mai mulți factori de risc care pot crește șansele de a dezvolta cancer de col uterin. Acești factori includ:

1. Infecția cu HPV (Human Papillomavirus): HPV este principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin. Anumite tipuri de HPV pot cauza modificări celulare care pot duce la dezvoltarea cancerului.

2. Istoricul de infecții cu HPV: Femeile care au avut infecții repetate cu HPV prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin.

3. Fumatul: Fumatul crește riscul de a dezvolta cancer de col uterin. Substanțele chimice din tutun pot afecta celulele cervicale și pot favoriza dezvoltarea cancerului.

4. Sistemul imunitar slăbit: Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, fie din cauza unei boli sau a unui tratament imunosupresor, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin.

5. Istoricul de leziuni cervicale: Femeile care au avut leziuni cervicale precanceroase sau canceroase în trecut prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin.

6. Istoricul familial: Există unele dovezi că există o predispoziție genetică pentru cancerul de col uterin. Dacă există membri ai familiei care au avut acest tip de cancer, riscul poate fi crescut.

7. Activitatea sexuală: Un număr mare de parteneri sexuali sau începerea activității sexuale la o vârstă fragedă poate crește riscul de a dezvolta cancer de col uterin.

Vaccinurile utilizate pentru prevenirea infectiei cu Human Papilloma Virus (HPV) asigura protectie de 100% impotriva leziunilor precanceroase provocate de virusul Papilloma Uman tipurile 16 si 18. De asemenea, datele studiilor au aratat faptul ca vaccinarea asigura protectie sustinuta de 100 %, pana la 5 ani dupa vaccinare. Studii in desfasurare vor furniza date despre protectia pe termen lung conferita de vaccinarea impotriva HPV.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *