Decizia de a se introduce ”taxa pe soare” a fost aspru criticată de Grațiela Gavrilescu, fost ministru al Mediului și deputat PUSL Prahova.
O ordonanță aprobată de Guvern propune introducerea unei taxe pe consumul de energie electrică produs în gospodării cu ajutorul panourilor fotovoltaice.
GRAȚIELA GAVRILESCU: Nimeni nu mai înțelege nimic!
„Taxa pe soare” este o măsură aberantă, crede Grațiela Gavrilescu, deputat PUSL și președinte al Biroului Executiv al PUSL.
”Ministrul Energiei o comite… din nou!
Nimeni nu mai înțelege nimic! Virgil Popescu a decis- de capul lui!- să pună “Taxă pe Soare”. Obligatoriu și imperativ, deși nici UE nu a indrăznit asta, rezumându-se la sintagma “ Statele Membre POT să taxeze” !
Iar europarlamentarii PSD au primit aprobarea Comisiei ITRE din Parlamentul European pentru simplificarea procedurior și aprobărilor pentru instalarea parcurilor fotovoltaice cu putere mai mică de 50 kW!!
Spania, ce credeți? Tocmai ce a renunțat la această taxă, pe care a catalogat-o a fi fost “o mare absurditate”!
Ca fost ministru al Mediului, am promovat și susținut implementarea programelor de panouri solare și celule fotovoltaice, cu finanțare AFM, ca alternativă prietenoasă cu mediul și cu bugetul familiilor!
Așa că acum nu pot să nu sufăr și să nu mă enervez, când văd că, în loc de debirocratizare, de simplificare și urgentare a procedurilor de finanțare, oamenii au parte de… impozitare!
Chiar în nădejdea acestor impozite a rămas statul?Este criză energetică?Este!
Ne dăm de ceasul morții că vom ajunge să stăm cu toții în beznă?Ne dăm!
Din 2027, se va închide reactorul 1 de la Cernavodă. Ce punem în locul celor 700 MW?
Mandatul ministrului Virgil Popescu?”, a scris Grațiela Gavrilescu, deputatul Partidului Umanist Social Liberal Prahova.
CE AR PREVEDE ORDONANȚA
Ordonanţa prevede trei situaţii în care micii producători de energie vor fi taxaţi: atunci când primesc bani de la stat ca să producă energia, dacă au o capacitate mai mare de 30 de KW sau dacă, la nivel naţional, cantitatea de energie din fotovoltaice depăşeşte 8% din cantitatea de energie folosită.
Textul ordonanţei nu este încă publicat în Monitorul Oficial şi nu prevede valoarea taxelor pe care ar trebui să le plătească aceşti consumatori. Aceste detalii ar trebui stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.
Mai multe știri pe republikanews.ro
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.