logo
RNTV Live

Ghidul DNSC pentru depistarea Deepfake vine într-un moment crucial, având în vedere schimbările semnificative aduse de acest fenomen în peisajul fraudelor online

itisti
Constantin Corina


Experții din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică au elaborat un ghid și un test online pentru identificarea deepfake-urilor

Potrivit News.ro, specialiștii DNSC au avertizat că fenomenul Deepfake a adus schimbări semnificative în peisajul fraudelor online și au subliniat importanța vigilentei în mediul online. Instituția a pus la dispoziție un Ghid Deepfake și un test informativ, care pot ajuta la recunoașterea acestor capcane online.

Ghidul începe prin definirea conceptului de Deepfake ca fiind “o manipulare digitală a unei înregistrări video, audio sau a unei imagini, realizată cu ajutorul inteligenței artificiale (IA) sau a altor programe specializate”. Specialiștii DNSC au transmis că înțelegerea Deepfake-urilor este crucială, având implicații semnificative în societate, politică, securitate cibernetică și manipularea încrederii publice.

Documentul oferă detalii tehnice despre tehnologia din spatele Deepfake și procesul de creare al acestora. Un capitol distinct al ghidului se referă la pericolul Deepfake în contextul electoral. Potrivit specialiștilor DNSC, în era digitală actuală, procesul electoral a devenit un teren complex de luptă ideologică, iar tehnologiile Deepfake pot influența semnificativ opinia și votul alegătorilor în timpul campaniilor electorale, având un impact major asupra procesului democratic.

Ghidul subliniază că reputația unui politician poate fi grav afectată de videoclipuri Deepfake fabricate, iar partidele politice pot fi discreditate prin crearea de materiale false care să le prezinte într-o lumină negativă. Utilizarea necorespunzătoare a Deepfake de către partidele politice poate duce la pierderea încrederii publicului în sistemul politic.

Specialiștii DNSC avertizează că Deepfake poate fi utilizat de grupuri de interese din interiorul unei țări pentru a manipula opinia publică legată de probleme civice. Tehnologiile Deepfake pot duce la polarizarea societății și erodarea discursului public democratic.

Ghidul detaliază diversele tehnici de inteligență artificială (IA) și Deepfake utilizate în influențarea campaniilor electorale, inclusiv falsificarea video realistă, clonarea vocii și falsuri audio, generarea de text sintetic, schimbarea fețelor și transformarea, precum și predicția comportamentală.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor