Sursa: jurnalul.ro

Gheţarii din Himalaya se topesc într-un ritm fără precedent din cauza schimbărilor climatice şi ameninţă aprovizionarea cu apă a aproape două miliarde de persoane, potrivit unui studiu recent, conform Digi24.

Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Integrată a Munților (ICIMOD), analizeaza impactul schimbărilor climatice asupra unei zone care se întinde pe o suprafață de 4,1 milioane de kilometri pătrați din Afganistan, în vest, până în Myanmar, în est.

Gheața și zăpada din regiune alimentează 12 râuri care furnizează apă dulce pentru două miliarde de oameni din 16 țări, printre care China, India și Pakistan.

Potrivit ultimului raport, în cazul unei încălziri cuprinse între 1,5 și 2 grade Celsius, cea mai înaltă regiune muntoasă din lume riscă să piardă între 30% și 50% din volumul său până în 2100.

„Două miliarde de persoane din Asia depind de apa provenită de la gheţari şi zăpadă. Consecinţele pierderii acestei criosfere (zona îngheţată) sunt de neconceput”, a declarat Izabella Koziell, şef adjunct al ICIMOD.

„Acest lucru subliniază necesitatea unei acţiuni urgente privind schimbările climatice”, a mai spus Philippus Wester. „Fiecare mică creştere va avea un impact uriaş şi trebuie să acţionăm cu adevărat pentru reducerea consecinţelor schimbărilor climatice”, adauga acesta.

Sursa: digi24.ro, realitatea.net

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *