Avertizarea emisă de Institutul Robert Koch (RKI), agenția de sănătate publică din Germania, indică faptul că țara se confruntă cu o creștere semnificativă a infecțiilor cu virusul respirator sincițial (VRS/RSV).

Conform raportului săptămânal al RKI privind bolile respiratorii acute, valul actual de infecții a început la data de 20 noiembrie. Institutul german a subliniat că copiii cu vârste sub doi ani sunt cei mai afectați în ceea ce privește internările cauzate de infecțiile cu VRS.

De asemenea, raportul a avertizat cu privire la creșterea infecțiilor cu noul coronavirus și răcelile cauzate de rinovirusuri în Germania în prezent, deși nu s-au observat semne ale unei epidemii de gripă până în acest moment.

Simptomele inițiale ale infecției cu VRS la copii includ în mod obișnuit secreții nazale abundente și pierderea poftei de mâncare, urmate rapid de dureri în gât. Conform Centrului Federal pentru Educație Sanitară din Germania (BZgA), urmează tusea și strănutul, iar febra apare adesea, cu posibilitatea de a evolua către pneumonie în astfel de cazuri.

Valul puternic de infecții cu VRS a creat presiune asupra spitalelor și a cabinetelor pediatrice în multe țări în toamna și iarna anului trecut, cu mulți copii infectați care nu au avut contact anterior cu acest agent patogen, din cauza măsurilor de sănătate publică adoptate în timpul pandemiei de coronavirus.

Deși experții germani anticipau un val mai moderat de infecții în această iarnă, informațiile recente arată altfel, conform Agerpres.

Grupurile cu risc ridicat pentru forme severe de infecții cu VRS includ bebelușii născuți prematur, copiii cu afecțiuni pulmonare sau cardiace preexistente, adulții peste 65 de ani și persoanele cu sistem imunitar slăbit.

De asemenea, experții internaționali avertizează că există o probabilitate mai mare de îmbolnăvire în această iarnă, deoarece coronavirusul, cauzator al bolii Covid-19, se confruntă acum cu sezoanele obișnuite de gripă și cu virusul respirator sincițial (VRS), care circulă din nou după întreruperea sa în timpul pandemiei.

În România, numărul cazurilor de infecții respiratorii, inclusiv gripă clinică, infecții acute de căi respiratorii superioare (IACRS) și pneumonii, este în scădere conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). De la începutul sezonului, s-au înregistrat mai puține cazuri de gripă clinică și un număr redus de cazuri de gripă confirmate de laborator în comparație cu sezonul precedent. De asemenea, un număr semnificativ de persoane au fost vaccinate antigripal.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *