George Simion, liderul AUR și candidat la prezidențiale, a declarat sâmbătă în emisiunea Insider politic de la Prima TV că susține reînființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților, o instituție înființată în 2018 la inițiativa lui Liviu Dragnea și desființată în 2022 de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Simion se opune ca DNA să preia din nou atribuțiile de anchetare a magistraților și propune în schimb crearea unei noi direcții speciale în cadrul Parchetului. El consideră că influența politică asupra Justiției din România este încă semnificativă și pledează pentru instituirea unui sistem de judecată cu jurați pentru marile dosare penale, similar cu cel american.

Simion a subliniat că „Justiția este în continuare obedientă politicului” și a adăugat că „răspunderea magistraților trebuie implementată”. Potrivit liderului AUR, actualul sistem de justiție permite judecătorilor și procurorilor să emită sentințe greșite fără consecințe reale.

Simion a criticat și rolul DNA în anchetarea magistraților, argumentând că „dacă DNA cercetează magistrați, toți judecătorii și procurorii vor fi nevoiți să dea sentințe favorabile DNA”. Astfel, reînființarea unei secții speciale dedicată investigării magistraților ar reprezenta, în opinia sa, o soluție viabilă.

Secția Specială pentru anchetarea magistraților, activă între 2018 și 2022, a fost criticată intens de organizațiile de justiție și de instituțiile europene, fiind considerată un instrument politic. În cei trei ani și jumătate de funcționare, Secția Specială a finalizat doar cinci rechizitorii. În prezent, magistrații sunt investigați de parchetele Curților de Apel, însă DNA a rămas în afara acestei sfere, o măsură controversată inițiată în timpul guvernării Dragnea și menținută prin lege de Parlamentul actual.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews