Foto: Returo-SGR

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi că nu este mulțumit de funcționarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), subliniind că problemele sunt mari atât pentru populație, cât și pentru comercianți. Oficialul a atras atenția că 20% din români nu au acces la acest sistem, în special în zonele rurale, iar magazinele sunt sufocate de ambalajele neridicate la timp.

Ministrul Mediului a recunoscut public deficiențele sistemului SGR în cadrul unei conferințe de presă, unde a precizat că acest mecanism trebuie să fie accesibil și în zonele izolate, nu doar în marile orașe.

„Vreau să vă răspund foarte direct și foarte sincer. Nu sunt mulțumit. Nu sunt mulțumit, dincolo de performanțele absolut extraordinare ale acestui sistem în primul an. Trebuie să ne asigurăm că în fiecare comună, în fiecare sat din România, există un punct de colectare automat sau manual”, a declarat Mircea Fechet.

Deși sistemul SGR are o rată de colectare de peste 80%, mult peste capacitatea municipalităților, Fechet a subliniat că nu este suficient să atingem niște ținte statistice, ci trebuie să facem sistemul accesibil pentru toată populația.

O altă problemă majoră semnalată de ministru este legată de dificultățile comercianților. Micii și marii retaileri sunt blocați de ambalajele returnate, care nu sunt ridicate la timp, afectând fluxul de lucru din magazine.

„Trebuie să am grijă de micii comercianți care suferă din cauza companiei RetuRo pentru că nu sunt debarasați la timp, trebuie să am grijă de sectorul HoReCa, care nu trebuie paralizat cu cantități uriașe de ambalaje”, a explicat Fechet.

Ministrul a anunțat că săptămâna viitoare va avea o întâlnire online cu un grup de comercianți pentru a analiza disfuncționalitățile sistemului și a identifica soluții.

„Cel mai tare mă deranjează când sunt sunat de comercianți care îmi spun că mai ușor vorbesc cu mine decât cu reprezentanții companiei RetuRo. Asta trebuie corectată urgent”, a spus Fechet.

Acesta le-a sugerat comercianților să participe la ședințele de conducere ale RetuRo, pentru ca problemele lor să fie direct discutate și remediate.

„Nu cred că cineva se supără că mai punem încă un scaun la masă. Chiar dacă opinia lor va avea doar un caracter orientativ, este important ca aceste probleme să fie discutate”, a concluzionat ministrul Mediului.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.