proiect-concurs Încep înscrierile pentru ediția X a proiectului- concurs "Gândește verde, gândește curat!”

Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice şi reprezintă o măsură de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. În România, în anul 1902, Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor şi Instrucţiei Publice, organizează „Sărbătoarea sădirii arborelui”.
Mai tarziu, prin “Declaraţia de la Paris”, ocazionată de cel de-al 10-lea Congres Forestier Mondial din 1991,  s-a conturat conceptul de dezvoltare durabilă a pădurilor. Gestionarea durabilă înseamnă tăierea planificată a arborilor, în funcţie de starea pădurii, de funcţiile sale şi de capacitatea de refacere. In aceste sens, in tara noastra se marcheaza in fiecare an, in intervalul 15 martie-15 aprilie, LUNA PADURII.

In cadrul concursului de educatie ecologica “Gandeste verde, gandeste curat”, organizat de APM Prahova, elevii liceelor participante la competitie vor realiza campanii de informare cu privire la importanta vegetatiei si a padurilor pentru sanatatea oamenilor, si vor realiza plantari, simbolic, in zone cu deficit de spatii verzi..

În România, majoritatea ecosistemelor naturale sunt specifice pădurilor şi prezintă o mare diversitate faunistică şi floristică, favorizată de poziţia geografică, de varietatea reliefului, de condiţiile hidrologice, climatice şi evoluţia solului. Adevarate laboratoare ale naturii, pădurile, împreună cu celelalte spaţii verzi, reprezintă o bogăţie de nepreţuit pentru fiecare aşezare urbană, fiind, datorită acţiunilor antipoluante, veritabile uzine de sănătate şi de echilibru ecologic.

Din cauza tăierilor efectuate de om şi a unor calamităţi naturale, intalnim si suprafete de pe care padurea s-a rarit sau chiar a disparut, ceea ce genereaza eroziunea solului şi, implicit, scăderea fertilităţii lui, inundaţii şi alunecări de teren, creşterea concentraţiei CO2 atmosferic şi scăderea concentraţiei de O2, reducerea precipitaţiilor prin scăderea cantităţii de apă din atmosfera, rezultată din transpiraţia plantelor, dispariţia multor specii de plante şi animale care populează pădurile.

comunicat de presa APM

By rnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *