logo
RNTV Live

GALERIE FOTO: Biserica din Plopeni Sat, înnoită și sfințită

innoirea-bisericii-din-localitatea-prahoveana-plopeni-sat-263992
Ștefan Petre

În ultimii ani, în localitatea Plopeni Sat din Protopopiatul Ploiești Nord, județul Prahova, s-au efectuat ample lucrări de restaurare, reparații, îmbunătățire și dotare a bisericii locale.

Acestea au fost finalizate cu ocazia praznicului Schimbării la Față a Domnului, când sfântul lăcaș a fost sfințit. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în prezența unui select sobor de preoți și diaconi.

În această zi specială, numeroși credincioși ai Parohiei Plopeni Sat din județul Prahova s-au adunat pentru a participa la evenimentul istoric al sfințirii bisericii parohiale.

Pe parcursul ultimilor trei ani, sub îndrumarea atentă a părintelui paroh Bogdan‑Vasile Niculică, au fost efectuate lucrări intense care au inclus dezvelirea și restaurarea picturii bisericii, reparații la pereți și la treptele de acces, refacerea Sfintei Mese, dotarea cu instalații de sonorizare și climatizare, precum și adăugarea de mobilier bisericesc nou. Toate aceste eforturi și-au găsit finalitatea în sfințirea bisericii de către Episcopul‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Soborul de slujitori care au participat la slujba de sfințire a fost alcătuit din mai mulți preoți și diaconi, printre care părintele Costel Burlacu, vicar eparhial, părintele protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial, părintele protoiereu Adrian Matei de la Protoieria Ploiești Nord, părintele Emil Nedelea Cărămizaru de la Parohia „Sfântul Gheorghe”‑Nou, Protoieria Sector 3 Capitală, și părintele Aurel Mihai de la Parohia „Delea Veche”, Protoieria Sector 2 Capitală.

În timpul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oferit o cuvântare de învățătură în care a explicat înțelesurile duhovnicești ale praznicului Schimbării la Față a Domnului, vorbind despre lumină și căutarea lui Dumnezeu.

„Nu doar pe Tabor Mântuitorul Și‑a arătat dumnezeirea, de atâtea ori făcând lucruri pe care nimeni altcineva nu le‑a făcut. Nu S‑a despărțit niciodată de această slavă, dar ne spun Părinții Bisericii că oamenii nu ar fi putut vedea slava Lui, de care El nici o clipă nu S‑a despărțit. Nu doar o dată în timpul lucrării Sale, Iisus a avut această slavă, ci permanent. Apostolii au văzut această slavă pe cât li s‑a putut, după cuvintele imnografilor Bisericii. Apostolii au căzut cu fața la pământ, neputând privi această lumină. (…)

De aceea, Părinții ne spun că singura lumină adevărată, singura care nu orbește precum lumina reflectoarelor, singura lumină veșnică ce nu apune este lumina lui Hristos. Ea nu izvorăște din exterior, de la un luminător creat, ci din interiorul Persoanei Lui. Această lumină au căutat‑o cei ce au vrut să se apropie de Dumnezeu. Această lumină este dăruită celor care Îl caută în mod insistent. Dumnezeu este mai presus de această lumină, care rămâne un dar pentru cei care doresc să se îndumnezeiască, pentru că îndumnezeirea este posibilă dincolo de natura noastră umană căzută.

Despre lumina dumnezeiască au vorbit marii Părinți ai Bisericii, care s‑au nevoit într‑o tăcere desăvârșită. Ani la rând, acești părinți nu întâlneau pe nimeni și singura lor bucurie era rugăciunea și întâlnirea cu Dumnezeu” – PS Timotei Prahoveanul

La finalul evenimentului, ierarhul a transmis un cuvânt de binecuvântare și felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru părintele paroh Bogdan‑Vasile Niculică și pentru toți cei care au contribuit la finalizarea lucrărilor la biserica parohială. În semn de recunoștință și apreciere, au fost acordate mai multe ranguri, ordine și distincții celor care au sprijinit activitatea de restaurare. De asemenea, s-au înmânat diplome omagiale cu medalii comemorative și au fost oferite distincții de vrednicie pentru merite deosebite.

În încheiere, părintele paroh Bogdan‑Vasile Niculică a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru onorurile acordate și pentru grija arătată comunității prahovene. De asemenea, a exprimat recunoștință față de toți cei care au sprijinit și contribuit la realizarea lucrărilor de restaurare ale bisericii parohiale.

Sursă: Ziarul Lumina

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor