România se pregătește pentru o furtună severă de cod roșu, pe fondul suprapunerii furtunii Ashley cu viitura de pe Dunăre, ce se așteaptă în data de 26 septembrie. Primele efecte au fost deja resimțite în Sălaj, unde grindina a provocat distrugeri semnificative.

Autoritățile sunt în stare de alertă, mai ales în localitățile cu diguri de apărare slăbite din cauza inundațiilor anterioare. Reprezentanții Apele Române subliniază că, în cazul unor debite de peste 15.000 de metri cubi pe secundă, digul din Borcea ar putea ceda, expunând Autostrada Soarelui la riscuri de inundație, similar cu evenimentele din 2006.

Viitura de pe Dunăre este estimată să ajungă în România pe 1 octombrie, cu un debit anticipat de 8.000 de metri cubi pe secundă, aproape dublu față de normalul acestei perioade. Deși autoritățile afirmau că situația este sub control, furtuna Ashley, un ciclon care traversează Europa de Est, ar putea complica planurile, aducând precipitații de până la 80 de litri pe metru pătrat în weekendul ce urmează.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews