În primele patru luni ale anului, România a importat mâncare de aproape două de miliarde de euro, cu 10% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deşi producţia de grâu a crescut în ultimul an, cu 7% pe hectar, cele mai mari importuri sunt tocmai cele de panificaţie şi brutărie. „Să faci o pâine caldă şi să o vinzi pe loc, trebuie să aduci un frământător cu câteva ore înainte, să dai foc la cuptor, să încălzeşti cuptorul, să o coci. Aşa, pâinea congelată se bagă direct într-un cuptoraş mic în magazin, şi din pâine congelată se face pâine caldă”, explică Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN. În plus, România 25 de mii de tone de pâine congelată lunar. „Presiunea pe preţuri nu se simte. Dar nu putem să neglijăm această tendinţă. Când cresc mai repede importurile decât exporturile trebuie să ne ciulim urechile”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. În primele patru luni din an, România a exportat alimente în valoare totală de 1,55 miliarde de euro, în scădere cu 7%.