logo
RNTV Live

Franța își modernizează Armata pentru a o face invincibilă: Investiție de 300 de milioane de euro în Inteligență Artificială

armata_franceza
Theo Tănăsescu

În luna iulie, Franța va lansa o agenție, AMIAD, dedicată dezvoltării inteligenței artificiale în domeniul apărării, echipată cu un buget anual de 300 de milioane de euro, conform declarațiilor făcute vineri de către ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, în ziarul Les Echos, raportează AFP. Această Agenție Ministerială a Inteligenței Artificiale în Apărare (AMIAD) va fi condusă de către Bertrand Rondepierre, un fost angajat al Google.

Obiectivul AMIAD este să perfecţioneze armamentul, informaţiile clasificate şi planificarea operaţiunilor militare, anunţă ministrul francez.

”Armata franceză fie se actualizează, fie eşuează”, rezumă Sébastien Lecornu

Până la sfârşitul lui 2026, agenţia urmează să angajeze 300 de ingineri, cercetători, doctoranzi civili şi militari.

O secţie de cercetare urmează să fie înfiinţată la Palaiseau, la Şcoala Politenică, iar o secţie tehnică în apropiere de Rennes, la Bruz, într-o instalaţie specializată în managementul informaţiei şi domeniului cibernetic aparţinând Direcţiei Generale a Armamentului (DGA).

Un ”supercomputer clasificat” urmează să fie instalat la Mont-Valérien, la Suresnes, în Hauts-de-Seine.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor