logo
RNTV Live

Franța a adoptat o lege care interzice folosirea denumirilor asociate cu produsele din carne pentru produsele vegetale

Cehia-preia-președinția-UE-de-la-Franța-în-vremuri-tulburi
Constantin Corina

Guvernul francez a emis un decret marți, prin care interzice folosirea denumirii “steak” pentru produsele pe bază de proteine vegetale. Acest decret specifică că denumirea “steak” este rezervată produselor pe bază de proteine de origine animală

Decretul reprezintă o cerere mai veche a firmelor din sectorul creșterii animalelor, care susțin că termeni precum „jambon vegetal” sau „bacon vegetarian” pot crea confuzie în rândul consumatorilor. Guvernul de la Paris a adoptat un prim decret în acest sens în luna iunie 2022, însă acesta a fost suspendat ulterior de Consiliul de Stat ca urmare a plângerii formulate de Proteines France, un consorțiu de companii franceze care vând produse alimentare pe bază de plante.

Noul decret revizuit publicat marți include două liste cu termenii rezervați produselor de origine animală sau care nu conțin decât foarte puține proteine vegetale. Printre termenii care nu mai pot fi utilizați pentru desemnarea produselor alimentare care nu conțin decât proteine vegetale sunt: „escalop”, „ham”, „filet” și „prime rib”.

„Produsele fabricate sau comercializate în mod legal într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță vor fi în continuare autorizate”, precizează Guvernul de la Paris în textul decretului, care va intra în vigoare la trei luni de la publicare.

Persoanele fizice care încalcă prevederile decretului referitor la etichetare pot fi amendate cu până la 1.500 de euro, în timp ce în cazul companiilor amenda poate ajunge până la 7.500 de euro. Cu toate acestea, decretul prevede o perioadă de tranziție de un an pentru ca producătorii să aibă timp să scape de stocurile existente.

Președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Bovine din Franța, Patrick Bénézit, a salutat ceea ce a numit un decret clar și esențial pentru protejarea denumirilor. „Ar fi de dorit acum să extindem asta la nivel european”, a adăugat el. În sânul Uniunii Europene, este autorizată denumirea produselor vegetale cu termeni care în mod tradițional sunt rezervate pentru carne de animale, cu excepția produselor pe bază de lapte animal. De exemplu, nu este posibil să utilizezi cuvântul „iaurt” sau „brânză” pentru un produs vegetal.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor