Ceremonie impresionantă la Tabla Buții, în Prahova.
În fiecare an, pe 6 august, în vechea zonă istorică de la Tabla Buţii-Cerașu se desfășoară slujba de pomenire a ostaşilor cunoscuţi şi necunoscuţi căzuţi în luptele purtate aici în august-octombrie 1916.
Ceremonia care are loc aici încă din din 1922, a fost întreruptă doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Primarului comunei Cerașu, Dumitru Duca, cel care organizează, de mai bine de 30 de ani, a avut grijă ca și anul acesta ceremoniile militare şi religioase să fie de excepție.
Pasul Tabla Buţii este o trecătoare montană la înălţimea de aproape 1400 metri şi leagă Valea Teleajenului de Valea Buzăului.
În bătălia pentru trecători dintre armatele române şi cele germane, în această zona au avut loc lupte grele în august-octombrie 1916.
După pierderi semnificative de ambele părţi, armata germană este respinsă, alungată până la intarea în Vama Buzăului, unde românii obţin o nouă victorie.
Asadar, parcurgerea drumului către Tabla Buţii reprezintă şi parcurgerea simbolică a unui drum istoric ce trebuie să ne amintească de jertfa înaintaşilor noştri pentru libertatea şi demnitatea poporului român.
La manifestări au participat astăzi, alături de o numeroasă asistență, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader și vicepreşedintele Ludmila Sfîrloagă, prefectul Judeţului Prahova, Mădălina Lupea; ministrul pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea; deputatul Rodica paraschiv, dar și consilieri județeni și primari din zonă.
Tot astăzi, zeci de unionişti din România şi Republica Moldova, care participă la ,,Marşul Centenarului”, desfăşurat între Alba Iulia şi Chişinău, au luat parte la evenimentele de comemorare a ostaşilor români care s-au jertfit pentru apărarea și reîntregirea neamului românesc în Primul Război Mondial.
GALERIE FOTO: