logo
RNTV Live

FOTO: Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana, prăznuiți la Mizil

zi-de-aleasa-praznuire-la-mizil-267613
Ștefan Petre

Biserica Ortodoxă i-a pomenit pe 9 septembrie pe Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului. Printre lăcașele de cult care au cinstit acești ocrotitori spirituali s-a numărat și biserica din Parcul Central al orașului Mizil.

Evenimentul a strâns o mare adunare de credincioși, iar în mijlocul lor s-a aflat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a săvârșit Sfânta Liturghie și a sfințit o nouă troiță ridicată în dreptul Sfântului Altar.

Biserica din lemn în stil maramureșean ridicată în Parcul Central al orașului Mizil, aflată sub ocrotirea Sfinților Părinți Ioachim și Ana, și-a celebrat hramul într-o zi plină de bucurie duhovnicească. La eveniment au participat numeroși credincioși din parohiile învecinate, iar Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a condus Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici din Protopopiatul Urlați.

În timpul cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa a explicat semnificația pomenirii Sfinților Părinți Ioachim și Ana după sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului.

După praznicul Nașterii Maicii Domnului îi cinstim pe dumnezeieștii Părinți Ioachim și Ana, care printr-o stăruitoare rugăciune, vreme de 50 de ani, au cerut un prunc de la Dumnezeu și, îndată ce l-au dobândit, au împlinit făgăduința, închinându-l templului din Ierusalim. Sărbătoarea Sfinților Ioachim și Ana este prilej de a înțelege frumusețea rugăciunii, taina ei și lucrarea lui Dumnezeu în viața oamenilor. Modelul lor ar putea fi urmat și de familiile tinere din vremea noastră, unii printr-o credință desăvârșită, profundă, închinată lui Dumnezeu, alții prin fapte bune, prin dragostea față de semeni. De la această familie reținem dragostea față de Dumnezeu. Chiar dacă nu au primit imediat răspuns la rugăciunea lor, nu și-au pierdut nădejdea. Au continuat să creadă că Dumnezeu le va trimite un prunc. Acest lucru s-a întâmplat până la urmă ca rod al unor îndelungate și stăruitoare rugăciuni. (…) Sărbătoarea Părinților Ioachim și Ana este, în primul rând, sărbătoarea familiilor creștine, a celor care doresc să trăiască după rânduiala Legii, a celor care doresc să fie aproape de Dumnezeu, a celor care îi iubesc pe semenii lor, a celor care sunt încredințați că Dumnezeu nu uită să răsplătească fiecăruia pentru dragostea pe care o are.

PS Timotei Prahoveanul

În timpul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotonit întru preot pe diaconul Iulian Toma, care va slujii în Parohia Gornet-Cricov din Protoieria Urlați. De asemenea, a avut loc și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii bisericii care au trecut la Domnul.

La finalul evenimentului, Preasfinția Sa a adus cuvinte de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, felicitând pe părintele paroh Ionuț Negoiță, protopop al Protoieriei Urlați, pentru activitatea sa în comunitate. Ierarhul a acordat Diploma omagială a anului 2023 cu medalie comemorativă principalului ctitor al bisericii, Ana Gheorghe.

În continuare, soborul de slujitori, în frunte cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, a săvârșit slujba de sfințire a noii troițe amplasate în partea de răsărit a bisericii, în dreptul Sfântului Altar. Cu acest prilej, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a adus mulțumiri ctitorului Ana Gheorghe pentru contribuția sa la ridicarea acestei troițe.

Această cruce s-a amplasat chiar în dreptul Sfântului Altar, pentru ca preoții care săvârșesc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie să privească pe această fereastră spre cer, privind mai întâi Sfânta Cruce și apoi cerul, care este pregătit celor care Îl iubesc pe Dumnezeu. O astfel de cruce ne pune în legătură și cu tradiția de altădată, pe cei din Valahia cu cei din ținutul voievozilor, al Maramureșului istoric, acolo unde românii iubitori de Biserică și de tradiții au ridicat astfel de troițe.

Sursă: Ziarul Lumina

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor