Parcul auto al ISU Prahova a fost completat cu patru autospeciale de ultimă generație, achiziționate prin atragerea unor fonduri externe nerambursabile semnificative de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Acestea au fost prezentate în cadrul unui eveniment la care au participat reprezentanții Prefecturii Prahova și Consiliului Județean Prahova, instituție care de altfel a spijinit financiar inspectoratul pentru achiziționarea acestor autospeciale.
Comandantul ISU Prahova, col. Nicolae Tudoroiu, a arătat importanța noilor dotări de care dispun salvatorii prahoveni, chiar dacă, deocamdată, achizițiile nu au reușit să înlocuiască, în totalitate, tehnica veche cu care trebuie să se descurce în continuare la unele intervenții.
“Partea de îmbunătățire și modernizare tehnică de intervenție rămâne o prioritate, deoarece încă avem subunități în județul Prahova unde ne desfășurăm activitatea cu autospeciale și echipamente de mult depășite și ieșite din perioada de utilizare. Cele patru autospeciale ating patru segmente diferite, de la activitatea pompierilor – stingere cu apă și spumă, prima ajutor, neonatologie – o componentă nouă în misiunile noastre și o autoscară care are un regim de lucru la o înălțime la 45 de metri, dar cu utilizări complexe, inclusiv pentru salvarea din luciul apelor sau la cote de până la -8,5 m”, a declarat comandantul ISU Prahova.
Autospeciala de stingere cu capacitatea de 10.000 de litri de apă, ajunsă la Prahova, în valoare de aproape 1,7 milioane de lei, este una dintre primele 10 livrate din totalul celor 200 de același tip care au fost sau vor fi achiziționate în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020. La Ploiești au mai ajuns și o autospecială de tip neonatologic (888.000 lei) dotată cu incubator de transport, targă, saltea vacuum dedicată pentru copii, instalație fixă de oxigen, instalație fixă de aer, butelii oxigen portabil, ventilator automat, dispozitive de aspirație, defibrilator, aparat infuzie volumetrică, încălzitor prin radiație și trusă resuscitare adult; o autoplatformă hidraulică de intervenție și salvare de la înălțimea de 45 m (865.000 de euro); o autospecială de transport victime multiple (958.000 lei) care poate prelua simultan două persoane cu urgență medicală de cod roșu, patru persoane cu urgență de cod galben sau șase persoane cu afecțiuni de cod verde., dar și persoane supraponderale, la fel cum poate asigura transportul persoanelor de la și la locul intervenției, respectiv evacuarea și relocarea persoanelor din zone de risc.