Foto: Consiliul Județean Prahova

Prima ediție a Festivalului Internațional ”Paul Constantinescu”, desfășurată în perioada 25-29 aprilie 2023, a constituit un veritabil eveniment cultural în peisajul muzical românesc, reunind atât artiști consacrați de talie națională și internațională, cât și tinere talente dornice de a-și demonstra abilitățile artistice într-un cadru prestigios. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Fundația culturală ”Remember Enescu”, reprezentată prin doamna Mihaela Tomescu, și Fundația IVOJ – Internațional Voice of Justice (Norvegia), reprezentată prin dr. Martha Smith – soprană și narator, Hakoon Smith – pianist, Ilze Kozlovska – soprană și Edrian Esmena – tenor.

De-a lungul celor cinci zile de festival, Sala Filarmonicii și Palatul Culturii din Ploiești au găzduit o serie de recitaluri și concerte simfonice, care au pus în valoare creațiile marelui compozitor român, precum și performanțele unor tineri promițători. Debutul evenimentului a fost marcat de recitalul susținut de Vlad Alexandru Robu – bariton și Iulia Marin – pian, urmat de prezentarea cărții „Viața și creația lui Paul Constantinescu“, semnată de prof.dr. Sanda Hîrlav-Maistorovici, președintele Asociației Culturale „Paul Constantinescu“.

A doua zi a festivalului a adus pe scenă laureații concursurilor ”Remember Enescu” și ”Paul Constantinescu” într-un recital de excepție, în timp ce a treia zi a fost dedicată unui grandios concert simfonic, avându-i ca protagoniști pe Tiberiu Soare – dirijor, Alexandru Tomescu – vioară, Ștefan Cazacu – violoncel, Oda Voltersvik – pian și Tudor Istodor – actor. În contextul acestui concert, violonistul Alexandru Tomescu a interpretat lucrări pe legendara vioară Stradivarius Elder-Voicu.

Festivalul a continuat cu un recital cameral susținut de Asta Dora Finnsdottir (Norvegia) – pian și Matei Lăbunț (România) – pian, precum și cu un MASTERCLASS oferit de soprana Dr. Martha Smith, la care au participat talentați elevi ai Colegiului de Artă ”Carmen Sylva”. În încheiere, a avut loc un recital de arii și duete, interpretate de Ilze Kozlovska – soprană, Edrian Esmena – tenor și Dr. Haakon Smith – pian, care a încheiat într-o notă emoționantă această primă ediție a festivalului.

Pe parcursul evenimentului, au fost aduse în atenție aspecte biografice ale compozitorului Paul Constantinescu, precum și impactul creațiilor sale în peisajul cultural românesc. În acest sens, au fost evocate fragmente din viața sa personală și profesională, marcate de dificultăți și provocări, dar și de triumful muzical care a rămas ca moștenire pentru generațiile viitoare. În această primă ediție a festivalului, a fost subliniată importanța Simfoniei Ploieștene, precum și a altor capodopere ale compozitorului, care fac joncțiunea între ariile vesele, pline de culoare teatrală, și dramatismul ariilor transpuse în portativul eternității.

Organizatorii Festivalului Internațional ”Paul Constantinescu” au ținut să aducă mulțumiri tuturor partenerilor implicați în realizarea acestui eveniment, precum Filarmonica ”Paul Constantinescu”, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, Colegiului de Artă ”Carmen Sylva”, sponsorilor și tuturor celor care au contribuit la succesul acestei prime ediții.

Putem spune că această ediție a reprezentat un eveniment cultural deosebit, care și-a propus să celebreze și să aducă în atenția publicului larg opera compozitorului Paul Constantinescu. Organizatorii își doresc ca acest eveniment să devină o tradiție în peisajul socio-cultural al județului Prahova, oferind publicului o oportunitate unică de a se apropia de creațiile excepționale ale acestui mare compozitor român.

Sursă: Consiliul Județean Prahova

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *