logo
RNTV Live

FOTO/ Expoziţie UNICĂ în Ploieşti- Aduce în atenţia publicului îndeletnicirea străbunicelor ce ne-a adus faimă în lume

sursă foto poveşti cu miez
Mihai Constantinescu

FOTO/ Expoziţie UNICĂ în Ploieşti- Aduce în atenţia publicului îndeletnicirea străbunicelor ce ne-a adus faimă în lume

Ia face parte din costumul popular românesc din cele mai vechi timpuri. Rădăcinile sale își au originea în portul tracilor, geților și dacilor.  Din basoreliefurile de demult, care îi înfățișează pe daci, se observă în portul acestora cămăși cu mâneci lungi, cu o croială de tip tunică, albă și lungă, dintr-o singură bucată și pantaloni strâmți și lung.

În zilele noastre, portul popular autentic, care amintește de portul dacilor, poate fi întâlnit în multe zone din România, cu preponderență în zonele montane, unde influenţele culturale s-au păstrat mai bine.

Frumueţea iei este cunoscută acum peste tot în lume. Unele elemente au fost împrumutate şi adaptate zilelor noastre, ia devenind un element de vestimentaţie foarte versatil.

Ziua Universală a Iei

De ziua Universală a aiueni, 24 iunie, Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova şi Grupul creativ “Şezătoare Ploieşti” organizează, în perioada  22 iunie – 19 iulie 2020, în Sala Coloanelor din Palatul Culturii, cea de-a doua ediţie a expoziţiei “Albina”. Expoziția este dedicată  Zilei Universale a Iei.

În cadrul acestui proiect inițiat de grupul ”Şezătoare Ploieşti”, la prima ediție din anul 2019 au fost expuse 21 de ii. Anul acesta vor fi etalate 40 de cămăși populare cusute de lucrătoare pasionate din Ploiești și alte zone ale țării, în memoria Elisei Brătianu.

Elisa Brătianu, fondatoarea şcolii de cusături populare

Descendentă a doi domnitori ai Ţării Româneşti – Gheorghe Bibescu şi Barbu Ştirbei – şi căsătorită cu doi prim-miniştri – Alexandru Marghiloman şi apoi cu Ion I.C. Brătianu – Elisa Brătianu este cunoscută pentru harul de povestitor pe care îl avea, uşurinţa cu care scria, dar şi pentru spiritul pătrunzător, umanitar şi întreprinzător. În timpul celui de-al Doilea Război Balcanic, a folosit banii donaţi de familia Ştirbei pentru a îngriji bolnavii de holeră- În ajunul Primului Război Mondial a organizat un atelier „Albina”, pentru încurajarea cusăturilor populare româneşti.

Elisa Brătianu a desenat nenumărate planşe cu diferite modele. A înfiinţat o şcoală de cusături populare, în comuna Florica, din Muntenia, unde au fost cusute ii, fote, catrinţe şi chiar cojoace.

Piesele care întregesc expoziţia „Albina” reproduc pe pânză modelele existente în albumul “Cusături româneşti”, publicat în anul 1943 de Elisa Brătianu.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/fotoploiesti-o-bijuterie-arhitectonica-straluceste-din-nou-gratie-unor-investitii-puternice/?fbclid=IwAR0f6sMAI9MyS4YCZ-cIY43iRG_ANe1H0KlXl-y8esTUcncTcRxpdYMbNXQ

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

sursa Muzeul Judeţean de Ştiiţele naturii Prahova

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor