În cazul unei explozii la instalațiile rafinăriei Lukoil, substanțele chimice eliberate în atmosferă ar afecta zone întinse din Ploieștiul aflat în imediata vecinătate.
Sistemele automate de siguranță au avansat însă mult, iar o explozie de felul celei din 1983 de exemplu este puțin probabilă. La fel și eliberarea în atmosferă de substanțe chimice în concentrație suficientă pentru a pune în pericol imediat viața ploieștenilor. Serviciile de urgență sunt însă mereu pregătire să acționeze.
ISU Prahova efectuează periodic exerciții de amploare la rafinăriile diin jurul Ploieștiului.
Joi, la Lukoil, simularea de dezastru a presupus producerea unei explozii la o instalație, cu degajare de hidrogen sulfurat, un gaz dens care nu urcă în atmosferă, ci se împrăștie la înălțime mică deasupra solului. Inhalarea acestei substanțe este letală.
Intalațiile care ar putea genera o astfel de situație sunt însă prevăzute cu tunuri de apă automate care ar neutraliza gazul.
Însă, în cazul în care, în urma unei explozii, s-ar forma un nor chimic, lucrurile stau cu totul altfel.
Potrivit datelor de care dispun specialiștii, tendința de deplasare a norului va fi, cu precădere, spre centrul și sudul Ploieștiului (vezi harta).
Și în această situație foarte gravă, sunt proceduri bine stabilite, inclusiv de alertare imediată a cetățenilor.