logo
RNTV Live

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la un an de închisoare

nicolas-sarkozy-tw
Dudau Andreea Valentina

În urma apelului, fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a primit o pedeapsă de un an de închisoare, dintre care șase luni cu suspendare, într-un caz legat de finanțarea ilegală a campaniei sale electorale!

Miercuri, o curte de apel din Paris l-a găsit vinovat pe fostul președinte francez Nicolas Sarkozy pentru finanțarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012. Cu toate acestea, a primit o pedeapsă mai blândă, fiind condamnat la un an de închisoare, dintre care șase luni cu suspendare, față de decizia anterioară a unei instanțe inferioare.

Sentința poate fi executată prin mijloace alternative, cum ar fi purtarea unei brățări electronice, fără a merge la închisoare.

Inițial, în 2021, Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare când a fost găsit vinovat prima dată, dar aplicarea acestei decizii a fost suspendată până la judecarea apelului. Chiar dacă a fost președinte între 2007 și 2012, Sarkozy a rămas o figură influentă în rândul conservatorilor francezi și a menținut relații de prietenie cu președintele Emmanuel Macron, în ciuda unei serii de procese și investigații legate de diverse probleme juridice referitoare la finanțarea campaniei sale.

Niciodată nu a recunoscut acuzațiile conform cărora partidul său, Les Republicains (cunoscut anterior sub numele de UMP), ar fi colaborat cu firma de relații publice Bygmalion pentru a ascunde adevăratul cost al campaniei sale, care a fost marcată de evenimente fastuoase, fără precedent în politica franceză.

În timpul audierii, Sarkozy a aruncat vina asupra unor membri ai echipei sale de campanie, declarând: “Nu am selectat niciun furnizor, nu am semnat nicio ofertă, nicio factură”, în fața instanței.

În Franța, limitele pentru cheltuielile de campanie sunt stricte. Procurorii susțin că firma a facturat UMP și nu campania însăși. Aceștia afirmă că Sarkozy a cheltuit 42,8 milioane de euro pentru campania din 2012, aproape dublu față de suma permisă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor