Participanții la Forumul Constituțional Balcanic, desfășurat la Sofia, au semnat un memorandum vineri, privind înființarea acestui forum. Prin semnarea documentului, Curtea Constituțională bulgară și jurisdițiile constituționale din Albania, Kosovo, Macedonia de Nord, Turcia și Muntenegru s-au alăturat oficial forumului.

Memorandumul a fost semnat de președinții Curților Constituționale din cele șase țări.

Forumul va deveni un centru de schimb de bune practici, idei și experiență în domeniul justiției constituționale între jurisdițiile membre, prin organizarea de conferințe și alte evenimente axate pe justiția constituțională.

Ministrul bulgar al justiției, Atanas Slavov, a subliniat că Curțile Constituționale s-au afirmat în ultimele decenii ca principali garanți ai statului de drept și nu doar ai constituției. Acest lucru a fost menționat în discursul său de deschidere al primei reuniuni anuale a Forumului Constituțional Balcanic.

Atanas Slavov a adăugat că Curțile Constituționale din Uniunea Europeană sunt într-un dialog continuu cu Curtea de Justiție a UE și cu celelalte instanțe constituționale pentru a „oferi o imagine mai clară și mai relevantă a ceea ce noi numim valori europene comune”.

În discursul său la forum, vicepremierul și ministrul de externe, Maria Gabriel, a declarat: „Statul de drept și democrația sunt valorile noastre de bază.”

Maria Gabriel a subliniat că înființarea Forumului Constituțional Balcanic și prima sa reuniune anuală sunt o continuare a cooperării bune între curțile constituționale din Peninsula Balcanică. Acest forum merge dincolo de cooperare, având ca scop să devină o platformă pentru schimbul de bune practici, idei și experiențe între jurisdițiile constituționale participante. Acestea sunt considerate gardienii legii fundamentale și au un rol cheie în implementarea principiului statului de drept.

În discuția adresată forumului, vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a menționat că această discuție va consolida cultura statului de drept. Jourova a adăugat că în numeroase instituții europene există dezbateri regulate cu privire la statul de drept în UE.

Vicepreședinta UE a subliniat că scopul evenimentului este de a discuta aspecte constituționale și juridice la nivel european și la nivel de state, precum și de a armoniza aceste aspecte. Ea a descris dreptul constituțional drept o carte de valori, deoarece curțile constituționale din diferite țări reprezintă apărătorul de ultimă instanță al drepturilor fundamentale.

La Forumul de la Sofia, participă și președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, și vicepreședintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Marko Bosnjak. Magistrați constituționali din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Kosovo, România, Macedonia de Nord, Turcia, Croația și Muntenegru sunt prezenți la eveniment.

Sursă: AGERPRES

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *