Toamna își face simțită prezența, temperaturile sunt din ce în ce mai scăzute și în multe dintre gospodării au fost puse în funcțiune mijloacele de încălzire.

Pentru siguranța dumneavoastră și pentru a vă proteja locuința de un posibil incendiu, Primăria Orașului Breaza cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova alături de LACE Magazine, lansează Campania “Focul distruge familii, Alege Prevenția!”

La nivelul județului Prahova, de la începutul anului s-au înregistrat 436 de incendii la locuințe, în urma cărora 5 persoane și-au pierdut viața și alte 16 au fost rănite.

Cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt reprezentate de instalațiile electrice defecte, urmate de coșuri de fum necurățate și mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate. La nivelul orașului Breaza, în perioada menționată s-au înregistrat 16 incendii la locuințe.

Acest tip de evenimente soldate cu pagube materiale și, din nefericire, în unele cazuri, cu pierderi de vieți omenești, pot fi evitate prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor, precum:

  • Apelarea la personalul specializat– coșari, pentru curățarea coșurilor de fum, întrucât obturarea coșurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuințele românilor;

❗ Este IMPORTANT să apelăm la un coșar autorizat pentru curățarea corectă a coșului de fum evitând astfel producerea unor accidente grave precum intoxicația cu monoxid de carbon, incendiile la locuință sau chiar decesul.

Prin curățarea anuală a coșului de fum scade riscul incendiilor apărute ca urmare a înfundării acestora cu funingine sau alte reziduuri apărute în urma arderilor, precum și riscul intoxicării cu monoxid de carbon atunci când coșul este blocat și fumul nu poate să iasă!

  • Atenție! Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinței. Acestea trebuie utilizate potrivit destinația lor de bază și supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor;

Lucrările de verificare și reparare a instalațiilor electrice trebuie să fie  executate doar cu personal autorizat.

  • Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecțiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații;
  • Pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalațiile interioare de utilizare, precum și a detectoarelor de incendiu.
  • Referitor la sobe, se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba și se va evita supraîncălzirea acesteia.
  • Nu se vor așeza în apropierea acestora sau pe aceasta materiale combustibile.
  • Copiii nu se vor lăsa niciodată nesupravegheați, cu focul aprins în sobă.

Cei mici rămân categoria vulnerabilă, atunci când vorbim despre incendii produse la locuințe sau gospodării! În cele mai multe situații, ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului!

  • Montarea  sau punerea în funcțiune a centralelor termice de apartament se va efectua, în mod obligatoriu, doar de către personal autorizat.
  • Nu vor fi suprasolicitate circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depășesc puterea nominală a circuitelor.

***

PRIMĂRIA ORAȘULUI BREAZA & ISU PRAHOVA vă recomandă să aveți în vedere recomandările astfel încât să fiți în siguranță!

Asigură-te că totul este pregătit pentru sezonul rece și nu-ți asuma niciun risc! Siguranța ta și a celor dragi nu e un joc de noroc! Nu subestima puterea focului! Totul se poate mistui în doar câteva minute!

comunicat de presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *