Fondul Monetar Internațional estimează o ușoară îmbunătățire a economiei mondiale în acest an, dar avertizează cu privire la provocările persistente în perioada pe termen mediu.
Potrivit celei mai recente actualizări a raportului „World Economic Outlook”, publicată marți, FMI prognozează o creștere reală a Produsului Intern Brut mondial de 3% în 2023, față de proiecția anterioară de 2,8%, făcută în luna aprilie. Prognoza pentru anul 2024 rămâne neschimbată, estimându-se o creștere de 3%.
Cu toate acestea, chiar și cu îmbunătățirea estimată, prognoza de creștere pentru perioada 2023-2024 rămâne una scăzută din perspectivă istorică, situându-se mult sub media anuală de 3,8% înregistrată în perioada 2008-2019, iar această tendință ar putea persista în următorii ani.
„Economia se află pe o traiectorie bună, dar nu am depășit încă perioada dificilă. Dacă excludem ultimii cinci ani, observăm o creștere de aproape 3%. Aceasta reprezintă o încetinire semnificativă față de perioada pre-COVID”, a declarat economistul șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.
Majoritatea economiilor avansate, precum și principalele țări emergente, par să înregistreze performanțe mai bune decât se anticipa inițial, chiar și în contextul politicii monetare restrictive din întreaga lume, menită să combată inflația persistentă la niveluri ridicate. În ceea ce privește inflația, FMI estimează că aceasta va ajunge la 6,8% la nivel mondial până la sfârșitul anului în curs, cu o scădere de 0,2 puncte procentuale față de prognoza din luna aprilie. Cu toate acestea, inflația rămâne în continuare ridicată și se estimează că, până la finele anului 2024, va fi la nivelul de 5,2%, cu o scădere de 0,3 puncte procentuale față de estimările anterioare ale instituției financiare internaționale.
În ceea ce privește economiile emergente și cele în curs de dezvoltare, FMI preconizează o creștere de 4% în 2023 și de 4,1% în 2024. Cu toate acestea, FMI atrage atenția asupra înăspririi condițiilor de creditare și a riscului ca problemele cu datoriile să afecteze o gamă mai largă de economii.
În general, FMI afirmă că economia mondială se află într-o situație mai bună acum, datorită abordării Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește gestionarea pandemiei COVID-19. În plus, costurile cu transportul și perioadele de livrare s-au întors la nivelurile dinaintea pandemiei.
Cu toate acestea, FMI subliniază că forțele care au încetinit creșterea economică în 2022 continuă să existe, inclusiv inflația ridicată care afectează puterea de cumpărare a gospodăriilor, dobânzile ridicate care cresc costurile împrumuturilor și accesul limitat la credite, ca urmare a tensiunilor din sectorul bancar înregistrate în luna martie.
De asemenea, FMI avertizează că inflația ar putea crește dacă conflictul din Ucraina se intensifică, în special în contextul retragerii Rusiei din acordul privind coridorul maritim. De asemenea, fenomenul meteo El Nino și temperaturile extreme ar putea duce la majorări suplimentare ale prețurilor la materii prime agricole, ceea ce ar putea implica noi creșteri ale ratelor dobânzilor.
Sursă: AGERPRES
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.