Italian ucis de o ursoaică pe Transfăgărăşan, la o zi după ce postase fotografii cu urşi!

Un turist italian a fost ucis joi de o ursoaică pe Transfăgărăşan, la doar o zi după ce postase pe Facebook fotografii și filmări cu urşi observaţi pe marginea drumului. În imaginile publicate, se vede că motociclistul s-a oprit chiar sub un panou care avertizează asupra pericolului și interzice hrănirea animalelor sălbatice.

Într-una dintre filmări, italianul menționează că un urs a încercat să se apropie de el, dar în cele din urmă s-a retras. Acesta a scris pe rețelele sociale:
„Astăzi protagoniştii au fost urşii bruni, dar şi peisajele fabuloase. După Transalpina, cu pasul Urdele, am parcurs Transfăgărăşanul, numit şi ‘Nebunia lui Ceauşescu’. Jeremy Clarkson, cunoscutul prezentator Top Gear, l-a caracterizat drept cel mai frumos drum din lume.”

După atacul fatal, autorităţile au împuşcat ursoaica, iar cei doi pui ai acesteia, în vârstă de aproximativ un an, s-au retras în pădure. Specialiștii din domeniul silvic au declarat că nu este necesară relocarea puilor într-un sanctuar, deoarece este preferabil ca aceștia să rămână în habitatul lor natural.

Potrivit unui studiu recent prezentat în aprilie de Ministerul Mediului, în România trăiesc între 10.419 şi 12.770 de urşi bruni. Atacurile acestora asupra oamenilor – fie localnici, fie turiști – s-au înmulțit în ultimii ani. Cel mai recent caz avusese loc în primăvară, când un salvamontist a fost atacat pe o stradă din Predeal.

Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Naţional Salvamont, avertiza încă de atunci:
„Animalele îşi schimbă comportamentul, îşi dau seama că sunt puternice şi că omul le este inferior din punct de vedere fizic şi la un moment dat prind curaj şi atacă. (…) Nu putem şti cum reacţionează un astfel de animal care a părăsit pădurea şi locul unde trăia de obicei şi a prins curaj să vină printre casele oamenilor.”

România se confruntă și cu fenomenul tot mai des întâlnit al urșilor „cerșetori”, care s-au obişnuit să primească mâncare de la oameni. Pe Transfăgărăşan, în special, turiștii ignoră avertismentele și se apropie de animale pentru a face fotografii sau pentru a le hrăni – un comportament extrem de periculos, mai ales în cazul ursoaicelor cu pui.

„Nu-ţi bate joc de urs şi nu-i încuraja cerşitul”, avertiza Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.
„Primeşte ceva bun de la cineva, iar tu vii cu altceva care poate nu e la fel de bun. Atunci, animalul atacă pentru că el asociază omul cu toată gama asta de mâncare pe care o primeşte. (…) Dacă îl tratăm ca pe un cerşetor, de la mâncarea pe care o găseşte prin pădure, el speră să prindă un grătar, un pepene… Nu facem altceva decât să ne batem joc de el.”

Specialiștii silvici avertizează că urşii care se obişnuiesc cu prezenţa şi hrana de la oameni îşi pierd comportamentul natural:
„N-o să mai fie niciodată urşi adevăraţi, ci urşi tomberonari (…) hrănindu-se din cerşit şi gunoaie. (…) Le deviem comportamentul, le distrugem instinctul de supravieţuire şi îi transformăm într-o problemă pentru ecosistem şi populaţie.”

Totodată, silvicultorii subliniază pericolul crescut al urșilor care nu se mai tem de oameni:
„Acum urşii nu se mai sperie de absolut nimic – poţi să-i claxonezi, să ţipi, să urli. În clipa în care atacă, nu mai ai ce să-i faci (…).”

Pentru a combate acest fenomen, autorităţile au impus sancţiuni pentru turiștii care hrănesc urșii sau opresc neregulamentar pe Transfăgărășan. Pe tronsonul dintre Valea lui Stan şi Valea cu Peşti, turiştii pot primi amenzi între 500 şi 1.500 de lei pentru hrănirea animalelor, plus alte sancţiuni pentru oprirea neregulamentară:

  • între 2-3 puncte amendă şi 2 puncte de penalizare pentru oprire;
  • între 4-5 puncte amendă şi 3 puncte de penalizare pentru staţionare.

Un punct amendă, începând cu acest an, este echivalentul a 202 lei.