logo
RNTV Live

Filarmonica din Ploiești, gazda unui extraordinar concert „in memoriam”

402334263_740198654812574_3564256547244400622_n
Ștefan Petre

Joi, 16 noiembrie 2023, în sala „Ion Baciu” a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești va avea loc un concert cu o însemnătate aparte pentru această prestigioasă instituție.

Extraordinarul concert este dedicat memoriei maestrului Ion Baciu, dirijor al Filarmonicii ploieștene între anii 1955-1962, al cărui numele îl poartă sala de concerte a Filarmonicii „Paul Constantinescu”.

Oricine pășește în sala „Ion Baciu” a Filarmonicii poate auzi ecourile primilor ani de existență când maestrul Baciu, proaspăt absolvent al Conservatorului (1955), a luat frâiele unei instituții nou înființate (pe atunci Orchestra Simfonică „Ciprian Porumbescu”) cu un ansamblu timid și aflat la început de drum și, alături de mari soliști precum Radu Aldulescu (violoncelist), Valentin Gheorghiu (pianist), Ion Voicu (violonist) și mulți alții reușește să parcurgă un repertoriu vast, cu lucrări îndrăznețe și de virtuozitate, care au transformat rapid Orchestra simfonică într-unul dintre cele mai bune ansambluri simfonice din țară și Filarmonica într-o prestigioasă instituție de cultură din țară și din Europa.

spun reprezentanții Filarmonicii „Paul Constantinescu”.

Chiar Ion Baciu a pornit fenomenul „concertelor-eveniment” cu tema omagierii unor personalități, evenimente istorice/culturale și așa mai departe, care au dezvoltat cultura și viața spirituală a Prahovei și a României, prin concertul aniversar „Paul Constantinescu – 50” din 7 iulie 1959.

Maestrul a părăsit scena și pupitrul dirijoral pe 8 noiembrie 1995, lăsând în urma sa o moștenire extraordinară.

Concertul de joi seară, in memoriam Ion Baciu și parte a proiectului Integrala lucrărilor de Piotr Ilici Ceaikovski, este dirijat de Radu Postăvaru și îl are ca invitat pe pianistul Dragoș Dimitriu.

Programul impresionant aduce în fața spectatorilor Rapsodia pe o temă de Paganini de Serghei Rachmaninov și Suita de balet Spărgătorul de nuci, op. 71a de Piotr Ilici Ceaikovski.

Vă așteptăm la o seară emoționantă, în care vom cinsti amintirea celui care a fost marele Ion Baciu.

transmit organizatorii.

Sursă: Ploiești.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor