Sursa: msn.com

IEsc, un festival urban, contemporan, românesc dedicat iei, bluza tradițională românească, are loc în perioada 23-25 iunie la CREART din București.

Pentru a marca ziua iei, sărbătorită pe 24 iunie, Bucureștiul găzduiește un festival care va include o expoziție a Art Safari care va prezenta bluze tradiționale și costume populare, proiecții și ateliere de creație pentru copii, o adunare urbană autentică și o paradă a modei de reinterpretare.

„Suntem încântați de promovarea ie-ului, element de identitate care a fost inclus în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO de la 1 decembrie 2022, prin continuitatea proiectului IEsc – urban, contemporan, românesc, la CREART – Grădina. cu Filme.Instituția susține revitalizarea acestei piese vestimentare populare care a devenit un brand național și o sursă constantă de inspirație prin motivele sale semnificative”, a declarat Claudia Popa, directorul CREART.

  • Sâmbătă, la ora 20:00, oamenii sunt invitați să se reunească pentru a țese manual țesături de casă și a coase cămăși tradiționale.

„În general, portul tradițional românesc are cămașa albă ca piesă principală. Din copilărie și până la moarte, cămașa însoțește țăranul în munca de câmp și serbări, inclusiv nunți. Cămășile cu altita (un dreptunghi așezat pe umăr) dezvoltă caracteristici specifice în fiecare subregiune a tarii, avand totodata un model structural comun.Acest element structural, altita, are o tipologie specifica in broderie si amenajarea campurilor ornamentale, iar bluza cu altita a fost inclusa in Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO sub denumirea „Arta bluzei cu Altita – Element de identitate culturală în România și Republica Moldova” la sfârșitul anului 2022”, a declarat Silviu Ilea, curatorul expoziției.

Un atelier de creație pentru copii, inspirat de simbolurile iei românesți, oferă tinerilor o oportunitate de a explora și conecta cu tradițiile și cultura românească. Copiii vor colabora cu doi tineri artiști pentru a-și crea propriile lucrări de artă pe baza noilor cunoștințe despre frumusețea și ingeniozitatea ie, dezvoltându-și abilitățile artistice și creativitatea.

Sursa: msn.com

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *