Începând cu anul 2025, fermierii din Uniunea Europeană vor trebui să respecte norme stricte de condiționalitate socială pentru a putea beneficia de plăți directe sau compensatorii în domeniul mediului, climei și bunăstării animalelor. Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), după aprobarea unei Hotărâri de Guvern care modifică cadrul de implementare a intervențiilor din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Condiționalitatea socială este o cerință introdusă prin legislația europeană (Regulamentul (UE) nr.2115/2021), care stipulează că fermierii care primesc subvenții vor fi supuși unor sancțiuni administrative, inclusiv reducerea sau excluderea acestor plăți, în cazul nerespectării normelor legate de condițiile de muncă și obligațiile angajatorilor. Aceste cerințe sunt conforme cu directivele europene privind îmbunătățirea condițiilor de muncă și securitatea în muncă.

MADR a clarificat că, prin acest act normativ, se stabilește cadrul național necesar pentru implementarea condiționalității sociale, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va avea responsabilitatea aplicării sancțiunilor. În plus, a fost instituit temeiul legal pentru aprobarea unui Ghid al fermierului privind condiționalitatea socială, care va fi emis prin ordin al ministrului.

Această hotărâre include și măsuri de exceptare a ajutoarelor naționale tranzitorii de la aplicarea sancțiunilor pentru nerespectarea normelor sociale. Sancțiunile vor fi stabilite în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, în urma notificărilor autorităților competente. Această măsură are scopul de a îmbunătăți condițiile de muncă în sectorul agricol și de a asigura respectarea drepturilor angajaților.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews