Luna, satelitul natural al Pământului, suferă un proces de micșorare, iar miezul său înregistrează o răcire, potrivit cercetătorilor. Această evoluție ar putea avea consecințe notabile și asupra Pământului, conform informațiilor furnizate de CNN.

Un studiu finanțat de NASA avertizează cu privire la consecințele răcirii și micșorării miezului Lunii. Procesul determină formarea de cute pe suprafața sa, asemănătoare unui strugure care se transformă într-o stafidă. Aceste „cutremure lunare” pot persista ore în șir și pot provoca alunecări de teren.

La fel ca și restul suprafeței satelitului natural, zona polului sud a Lunii, care atrage un interes deosebit, este susceptibilă la aceste fenomene seismice. Acest aspect ar putea reprezenta o amenințare pentru viitorii coloniști și echipamentele umane.

Luna se micșorează și au loc cutremure de câteva ore

Luna și-a redus diametrul cu aproximativ 150 de metri în ultimele câteva milioane de ani, o modificare semnificativă în context geologic, însă insuficientă pentru a provoca vreun efect notabil asupra Pământului sau ciclurilor mareelor, conform cercetătorilor.

Pe suprafața lunară, situația este diferită. Despreși de ceea ce ar putea indica înfățișarea sa, Luna păstrează încă un miez interior fierbinte, ceea ce o menține activă seismic.

„Există un nucleu exterior care este topit și care se răcește”, a spus Watters. „Pe măsură ce se răcește, luna se micșorează, volumul interior se schimbă, iar crusta trebuie să se adapteze la această schimbare – este o contracție globală, la care contribuie și forțele mareice de pe Pământ”.

Deoarece suprafața lunii este fragilă, această tracțiune generează fisuri, pe care geologii le numesc falii. „Se crede că Luna este acest obiect mort din punct de vedere geologic, unde nu s-a întâmplat nimic timp de miliarde de ani, dar acest lucru nu ar putea fi mai departe de adevăr”, a spus Watters. „Aceste falii sunt foarte tinere și se întâmplă lucruri. De fapt, am detectat alunecări de teren care au avut loc în perioada în care Lunar Reconnaissance Orbiter s-a aflat pe orbita Lunii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *