UTHealth HoustonUTHealth Houston

Femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani vor putea să achiziționeze, din farmacii, vaccinul împotriva HPV la un preț compensat 50%, ajutorul fiind foarte important având în vedere prețul acestui produs. Pentru o schemă completă de vaccinare sunt necesare, peste vârsta de 15 ani, trei doze de vaccin, prețul întreg al unei singure doze fiind de aproximativ 600 de lei.

„Politica de prevenţie in domeniul cancerului este o prioritate a Ministerului Sănătăţii, care a schimbat fundamental modul în care se realizează accesul la vaccinarea anti-HPV prin introducerea compensării integrale a vaccinului la fetele si băieţii cu vârsta cuprinsă între 11-19 ani şi prin introducerea compensării de 50% la femeile cu vârsta intre 19 si 45 de ani, a declarat Ministrul sănătăţii”, a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie, medicul primar Gindrovel Dumitra, a explicat, pentru „Weekend Adevărul“, că nu sunt necesare investigații medicale înainte de administrarea vaccinului anti-HPV. Vaccinarea nu ține însă loc de screening, a atras atenția medicul.

„Ca principiu, înainte de administrarea vaccinului nu este necesară niciun fel de analiză, însă persoanele cu vârsta de peste 25 de ani trebuie să știe că în cazul în care există o leziune pre-neoplazică, aceasta nu este vindecată de către vaccin. Deci screeningul pentru cancerul de col uterin trebuie să continue“, a spus medicul.

 „Sigur că incidența a crescut, fetele nasc la 10, 11, 12 ani –, sunt mulți factori. Nu mai există protecția cu prezervativ, încă există multe rețineri la folosirea acestei metode de protecție. În plus,  încă mai este acea concepție că „mie nu mi se întâmplă”. Au început să apară și cancerele de penis, din cauza HPV-ului la băieți, din acest motiv se și pune accent pe vaccinarea și a băieților”, a mai adăugat medicul.

„Cancerele determinate de infecţia HPV sunt printre puţinele malignităţi ce beneficiază de o soluţie eficace de prevenţie primară – prin vaccinarea anti-HPV- şi, în cazul cancerului de col uterin, prin tratarea leziunilor precanceroase şi canceroase depistate prin măsuri active de prevenţie secundară, anume prin screening. Implementarea sistematică a unor astfel de intervenţii de sănătate a condus la situaţia în care există actualmente mai multe naţiuni care se apropie de obiectiul de eliminare a cancerului de col uterin în rândul femeilor din ţările repective. Spre exemplu, în Marea Britanie studiile arată că programul de imunizare împotriva HPV aproape a eliminat cancerul de col uterin la femeile născute după 1 septembrie 1995 (care au fost vaccinate la vârsta de 12-13 ani). Incidenţa leziunilor CIN de tip avansat, care pot evolua ulterior în cancer a fost, de asemenea, redusă semnificativ . Nu mai vorbim despre Australia, ţara cea mai avansată din acest punct de vedere, ce aspiră să elimine cancerul de col uterin până în anii 2028-2035”, a spus prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie şi Ginecologie Oncologică.

Virusul HPV este agentul cauzator pentru majoritatea covârşitoare a cazurilor de cancer de col uterin (99%),  a leziunilor precanceroase şi a formelor incipiente de cancer al colului uterin, precum şi pentru majoritatea cancerelor vulvo-vaginale.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *