logo
RNTV Live

Februarie 2024 a fost cea mai caldă lună înregistrată din lume, conform oamenilor de știință!

Padurea-Amazoniana_shutterstock_Descopera-2
Constantin Corina

Luna trecută a fost cea mai caldă luna februarie înregistrată la nivel global, făcând-o a noua lună la rând cu temperaturi record pentru perioada anului, au spus oamenii de știință.

Temperaturile globale ale suprafeței mării sunt, de asemenea, la cele mai ridicate înregistrate vreodată, arată datele Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice din UE.

Datele arată că februarie a fost cu 1,77 C mai cald decât media preindustrială a lunii, din 1850 până în 1900, și cu 0,81 C peste nivelurile din 1991-2020. Temperatura medie globală pentru ultimele 12 luni – între martie 2023 și februarie 2024 – a fost cea mai ridicată înregistrată, cu 1,56 C peste nivelurile preindustriale.

Această situație plasează temporar temperatura globală peste pragul critic de 1,5°C, care reprezintă un punct de referință important în eforturile de combatere a schimbărilor climatice și limitarea impactului lor pe termen lung.

Perioada cuprinsă între decembrie și februarie a reprezentat a doua cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată pe continentul european.

De asemenea, temperaturile medii globale ale suprafeței mării pentru luna februarie, cu excepția regiunilor polare, au atins cele mai ridicate niveluri înregistrate în orice lună, atingând 21,06°C, depășind recordul anterior de 20,98°C stabilit în august 2023.

Copernicus a raportat că temperatura medie zilnică la suprafața mării a atins un nou maxim absolut de 21,09°C la sfârșitul lunii.

Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, a declarat: „Februarie se alătură lungului șir de recorduri din ultimele luni. Oricât de remarcabil ar părea, nu este cu adevărat surprinzător, deoarece încălzirea continuă a sistemului climatic duce inevitabil la noi extreme de temperatură.

„Oamenii nu ar trebui să fie surprinși că am doborât un alt record. Oamenii continuă să ardă petrol, gaze și cărbune, astfel încât clima continuă să se încălzească. Este o relație foarte bine înțeleasă. Nu există nicio soluție magică pentru schimbările climatice. Știm ce să facem: opriți arderea combustibililor fosili și înlocuiți-i cu surse de energie mai durabile și regenerabile. Până când vom face asta, evenimentele meteorologice extreme intensificate de schimbările climatice vor continua să distrugă vieți și mijloace de trai.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor