Oamenii de știință din Statele Unite au realizat un progres semnificativ în dezvoltarea unui dispozitiv implantabil care ar putea, în viitor, să elimine nevoia de dializă sau transplant de rinichi pentru pacienți.
Un grup de cercetători de la Universitatea California (UC San Francisco) lucrează la o nouă strategie pentru tratarea insuficienței renale, care în perspectivă ar putea să ofere pacienților o alternativă la dializă sau la necesitatea de a lua medicamente imunosupresoare după un transplant renal.
Această echipă a reușit să demonstreze pentru prima dată că celulele renale plasate într-un dispozitiv implantabil numit bioreactor pot supraviețui în corpul unui porc și pot imita mai multe funcții cheie ale rinichilor.
Dispozitivul poate să funcționeze în mod constant în corp, asemenea unui stimulator cardiac, fără a provoca o reacție negativă din partea sistemului imunitar al beneficiarului.
Aceste descoperiri, publicate în revista Nature Communications, reprezintă un avans important pentru proiectul american numit The Kidney Project, dezvoltat în colaborare cu cercetătorii Shuvo Roy de la UCSF și dr. William H. Fissell de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt.
Pe viitor, echipa intenționează să umple bioreactorul cu diverse tipuri de celule renale care vor îndeplini funcții vitale, precum menținerea echilibrului fluidelor din organism și eliberarea de hormoni pentru a regla tensiunea arterială. Acest bioreactor va fi apoi asociat cu un dispozitiv care să filtreze deșeurile din sânge.
Scopul final este dezvoltarea unui dispozitiv la scară umană care să îmbunătățească procedura de dializă, ce menține pacienții în viață atunci când rinichii lor încetează să funcționeze corespunzător.
Mai mult de 500.000 de americani depind de dializă de mai multe ori pe săptămână, iar mulți dintre ei așteaptă un transplant renal. Totuși, lipsa donatorilor face ca numărul beneficiarilor de rinichi să fie redus, în jur de 20.000 pe an.
Un dispozitiv implantabil de acest gen ar putea reprezenta o soluție inovatoare pentru acești pacienți, reducând nevoia de dializă.
Shuvo Roy, profesor de bioinginerie la UCSF, a afirmat că obiectivul lor este să reproducă în siguranță funcțiile cheie ale rinichilor. Acest rinichi artificial ar putea face tratamentul bolilor renale mult mai eficient și mai tolerabil pentru pacienți.
Inspirat de modelele din natură și dezvoltat prin eforturile științifice, bioreactorul proiectat de Roy și echipa sa permite conectarea directă la vasele de sânge și vene, asigurând astfel transportul de nutrienți și oxigen, asemenea unui rinichi natural. Membranele de silicon protejează celulele renale din bioreactor împotriva atacului sistemului imunitar al gazdei.
În testele inițiale, echipa a observat celulele renale și interacțiunea acestora cu gazda timp de șapte zile, fără incidente semnificative. Următorul pas presupune teste pe o perioadă de o lună, conform cerințelor Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), mai întâi pe animale, apoi pe oameni.
„Am dorit să demonstrăm că un bioreactor funcțional nu necesită medicamente imunosupresoare și am reușit acest lucru”, a declarat Roy. „Nu au apărut complicații, așa că putem avansa la testarea tuturor funcțiilor renale la scară umană”.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.