Facturile la gaze ale europenilor ar putea crește considerabil, întrucât Uniunea Europeană a decis să renunțe la plafonarea prețurilor. Potrivit unor diplomați ai UE citați de Reuters, plafonul impus asupra prețurilor la gaze va expira la sfârșitul acestei luni, conform planificării inițiale, semnalând o atenuare a celei mai severe crize energetice din Europa.

Bruxelles-ul a impus pentru prima dată o limită de preț în decembrie 2022, după ce prețurile energiei au crescut semnificativ timp de mai multe luni, pe fondul reducerii livrărilor de gaze din Rusia, ca urmare a invaziei Ucrainei.

Măsura, concepută să intre în vigoare doar dacă prețurile gazelor în Europa depășesc 180 de euro pe Megawatt-oră (MWh) – un nivel atins ultima dată în primele zile ale războiului din Ucraina – nu a fost aplicată niciodată.

La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, care stabilește prețurile de referință în Europa, cotațiile futures pentru gazele naturale erau tranzacționate luni la aproximativ 49 de euro pe MWh. Deși reprezintă o ușoară creștere față de săptămâna precedentă, acest nivel rămâne semnificativ mai scăzut comparativ cu august 2022, când cotațiile au depășit 300 de euro pe MWh.

Potrivit diplomaților UE citați de Reuters, Comisia Europeană a anunțat statele membre că planifică să permită expirarea plafonului pentru prețurile la gaze la sfârșitul acestei luni.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze luni pe acest subiect.

„Întregul pachet adoptat în 2022 a fost într-un anumit context şi a fost propus pentru o perioadă de timp limitată”, a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

În 3 ianuarie, ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin afirma că Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsură de urgenţă vizând plafonarea preţului gazelor naturale şi să impună o limită de 60 de euro pentru un MWh, în ideea de a evita un posibil şoc al preţurilor la energie.

Temerile referitoare la un şoc energetic s-au intensificat după ce Ucraina a refuzat să reînnoiască un acord referitor la tranzitul gazelor naturale ruseşti, punând capăt mai multor decenii de dominaţie a Moscovei asupra pieţelor energetice europene.

„Cred că, la acest moment, UE ar trebui să reînnoiască plafonul de preţ, dar nu la 180 de euro, acum ar trebui fixat la 50 sau 60 de euro”, a declarat ministrul italian într-un interviu pentru un post de radio.