Potrivit unei cercetări efectuate pe parcursul a peste 37 de ani în Finlanda, există sugestii că stilul de viață ar trebui să fie luat în considerare în evaluarea impactului cronotipului asupra sănătății. Cronotipul indică tendința naturală a organismului de a dormi la o anumită oră.
Potrivit unui studiu publicat în revista Chronobiology International, cercetarea a urmărit participanții pe durata studiului și a constatat că există o contribuție mică sau chiar inexistentă a cronotipului asupra ratei de mortalitate. În schimb, s-a observat că riscul crescut de mortalitate la persoanele care rămân treze noaptea pare să fie determinat în principal de consumul excesiv de tutun și alcool. Dr. Christer Hublin, autorul studiului de la Institutul finlandez de sănătate ocupațională din Helsinki, a declarat că „concluziile noastre sugerează că există o contribuție independentă mică sau chiar inexistentă a cronotipului la mortalitate”.
Există o creștere a dovezilor care susțin faptul că durata și calitatea somnului, precum și lucrul în ture de noapte, pot avea un impact asupra sănătății. Cercetări anterioare au evidențiat faptul că persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de probleme cardiace. Un nou studiu, condus de dr. Jaakko Kaprio de la Universitatea din Helsinki, a urmărit un grup de 22.976 de bărbați și femei cu vârsta de 24 de ani în perioada 1981-2018.
În 2018, cercetătorii au efectuat verificări privind decesele participanților utilizând informațiile din registrele naționale. Datele obținute din UK Biobank în acel an, care au analizat indivizii pe o perioadă de 6,5 ani, au indicat că persoanele care sunt active în timpul nopții prezintă un risc ușor crescut de deces din diverse cauze, inclusiv din cauza bolilor și afecțiunilor cardiace.
Cercetătorii au luat în considerare mai mulți factori, precum educația, consumul zilnic de alcool, statutul socio-economic, cantitatea de tutun fumată, indicele de masă corporală și durata somnului. Din totalul participanților, 8.728 de persoane au decedat până în 2018, iar riscul de a muri din orice cauză a fost cu 9% mai mare în rândul persoanelor cu cronotip de noapte, în comparație cu cele cu cronotip matinal.
Cu toate acestea, studiul a constatat că fumatul și consumul de alcool au fost principalele cauze ale acestor decese, în timp ce cronotipul nu a avut o influență semnificativă. Această concluzie este susținută de faptul că persoanele nefumătoare nu au prezentat un risc crescut de deces. În cazul deceselor asociate consumului de alcool, acestea au inclus atât boli legate de consumul de alcool, cât și intoxicații accidentale cu alcool.